oceaan-zeilen-zuidwest-engeland-southampton-00 (1).jpg

15 dagen: van Zuidwest Engeland naar Noordwest Spanje

Het maken van een echte Oversteek is een onvergetelijke ervaring. Een aantal dagen en nachten zeilen ver van de bewoonde wereld. De kers op de taart. Het neusje van de zalm...

Velen hebben het ons al voorgedaan. En dat al een paar eeuwen aan een stuk. Desondanks blijft een 'Ocean Crossing' tot de verbeelding spreken!

Nog meer dan onze andere cursussen en vakanties is dit zeilen, zeilen èn alles 'rond het zeilen'. Het weer en de voorspellingen. Het schip in goede conditie houden. Navigatie en veiligheid. Leven aan boord. Eten, drinken en slapen.

Het is een teamprestatie. Samen zeilen, samen genieten en samenwerken. Het delen van hoogte- en dieptepunten. En uiteindelijk de euforie wanneer - na vele mijlen varen - onze bestemming uit de zee opdoemt...

Is het ver zeilen?

In een rechte lijn is de afstand van Southampton via de Scillies naar Vigo zo'n 140 uur varen. Dat zijn 6 dagen en nachten. Valt mee, toch? Wij willen er wat langer over doen; en dat gebeurt al snel als je onderweg aanlegt. Er is genoeg te zien en te beleven.

Start: Hampshire & Wight

Dit avontuur begint in de stad Southampton. Een grote stad, goed bereikbaar en direct aan de Solent. Dit is de bakermat van de Engelse watersport. Hier trainen de Olympische zeilers en op het eiland Wight in Cowes start iedere twee jaar de Fastnetrace. Op de Solent waait het vrijwel altijd, maar het eiland Wight beschermt de Solent en de steden Portsmouth en Southampton tegen hoge golven vanuit de Atlantische Oceaan.

De typische getijdestroom rond het eiland Wight bepaalt ons vertrek. Sowieso kunnen we langs de hele kust van Zuidwest Engeland absoluut niet om het getij heen! Het verval bij de spectaculaire kliffen van de Jurassic Coast in Dorset bijvoorbeeld is aanzienlijk.

De eb- en vloedstroom kan op sommige plekken zo sterk zijn, dat het geen zin heeft om hier tegen in te zeilen. Dan kan het de eerste dagen al gebeuren dat je zeilend naar de maan kijkt en je bed op zoekt als de zon bijna op komt! Onze planning wordt deels bepaald door de tijdstippen van hoog en laagwater.

Zuidwest Engeland: Dorset, Devon, Cornwall

We volgen de eerste dagen het parcours van de Fastnetrace: Bournemouth, Isle of Portland, Dorset, Exeter en Exmouth, Plymouth, Falmouth, Land's End en the Isles of Scilly. Weer en wind zal onze planning hier bepalen; aanleggen en genieten van het leven in deze geweldige Engelse steden. Of de wind pakken en doorzeilen met uitzicht op de kliffen van Dorset, getijde-eilanden als St. Michael's Mount, de typisch Engelse landschappen in Cornwall en het uitgehouwen Minack Theatre in de granieten rotsen vlak voor Land's End.

Navigatie en tochtplanning

De navigatie lijkt de eerste dagen soms zenuwslopend met die sterke stromingen en rotsen die niet altijd zichtbaar zijn. Toch werkt het simpel, mits goede navigatie middelen en redelijk zicht.

Iedere zeildag begint hier steevast met de stroomatlas. Kortom, je leert hier op hoog niveau navigeren. Zuidwest Engeland biedt avontuur voor de enthousiaste zeiler ;-).

De Golf van Biskaje

De tocht van Southampton naar de Scilly eilanden is een flinke. Maar uiteindelijk is dit deel 'slechts' het inslingeren voor de echte oversteek: de Golf van Biskaje.

Daarom zoomen we vanaf dag 1 ook uit; hoe zien de weervensters er een paar dagen verder uit? Wat is een geschikt moment voor de oversteek naar Noordwest Spanje? Dat is een uitdagende tocht die bij velen op de bucket list staat.

Van de Scilly eilanden naar Vigo is een kleine 500 mijl. Dat zijn 4 dagen en 4 nachten, die we graag met gunstige wind afleggen! Prachtige sterrenhemels op de Atlantische Oceaan richting Noordwest Spanje. Na enkele nachten doorzeilen is het aanlopen van de bewoonde wereld een unieke ervaring.

De Kust van Galicië - Noordwest Spanje

De Spaanse Noordwestkust is voor velen een goed bewaard geheim... Voor ons het toetje ;-). Onder zeilers bekend om zijn Ria's. Het loont om een paar dagen over te houden zodat we het laatste deel van deze tocht kunnen 'rondzwerven'.

In tegenstelling tot de Spaanse zuid en oostkust wordt het in Galicië niet tropisch warm en vind je hier geen 'friet van piet' of Benidorm-achtige stranden. De kust is bergachtig en groen. Vanaf het water heb je een schitterend uitzicht op de toppen die hier 's ochtends door de zeemist en -nevels heen prikken.

Rias Baixas

Op het uiterste noordwest puntje ligt Kaap Finisterre. Eenmaal voorbij deze kaap wordt het rustiger, zeilen we ruime wind en stijgt de temperatuur. Dit is het gebied van de Rias Baixas. Tot aan Vigo in zuiden vind je sprookjesachtige baaien die een geweldig contrast vormen met open Atlantische oceaan.

Diepe rivier inhammen in de kronkelende en bosrijke kust van Galicië. Eigenlijk soort van Spaanse fjorden met Caraïbische zandstranden. Deze Ria's geven een goede beschutting tegen de wind en oceaandeining. Met prachtige ankerbaaien of sfeervolle Spaanse visserijhaventjes.

's Avonds kunnen we weer in een haven liggen of voor anker in een beschutte baai. Je vindt er terrasjes en we genieten van Spaanse tapas en cerveza. In de grotere plaatsen blijft het tot laat in de avond gezellig op straat. Deze laatste dagen zeilen is een mooie combinatie van zeilen, natuur, cultuur, uitwaaien en gezelligheid.
...

Prijs en data

Deze tocht is onderdeel van het programma Avontuurlijk Zeilen. Vanaf juli zeilen we opnieuw een rondje op de Atlantische Oceaan. Engeland, Frankrijk, Spanje, Portugal, Canarische Eilanden, Caribbean en de Azoren. Unieke tochten. Zowel voor beginners als gevorderden. Allemaal avontuurlijk. Allemaal bijzonder. Neem gerust contact op voor meer informatie.

Hier vind je het gehele programma Avontuurlijk Zeilen.

Uitverkocht of op zoek naar een andere datum? Vertrekkalendar

Inbegrepen

De reissom is per persoon en inclusief:
- zeilen op de Simaia,
- overnachten aan boord van het zeiljacht,
- begeleiding door twee ervaren Amorgos schippers,
- gekeurd reddingsvest met ingebouwde AIS.

Exclusief

Bij de prijs is niet inbegrepen:
- boekingskosten (€ 29,50), SGR klantbijdrage (€ 5,00), calamiteitenfonds (€ 2,50),
- reis- en/of annuleringsverzekeringen,
- vervoer van en naar Southampton en Vigo,
- bijdrage boordkas.

Nb. zelf meenemen: zeilpak, linnengoed en/of slaapzak (kussens zijn aan boord).

Annuleringsverzekering

Het is verstandig om een annuleringsverzekering af te sluiten, ook bij een last minute reis. Amorgos kan een annuleringsverzekering bij Allianz Assistance voor je afsluiten. W

...ij bieden twee varianten, een verzekering voor 'Annulering' en een verzekering voor 'Annulering All risk'.

De verzekering 'Annulering' is een complete verzekering:
- met dekking van je annuleringskosten;
- verzekerd bij annulering of afbreken van de reis;
- en 24/7 reisassistentie.

Met de verzekering 'Annulering All risk' bereid je de dekking uit: moet je je reis annuleren of uitstellen vanwege een plotselinge en onvoorziene gebeurtenis waarover jij geen controle hebt en die jij niet had kunnen voorzien en die jou voor je vertrekdatum treft? Maar staat deze gebeurtenis niet in de voorwaarden van de verzekering Annulering genoemd. Dan krijg je met de verzekering Annulering All risk de annuleringskosten van je reis vergoed. Er geldt hierbij een eigen risico van 25%.

De premies zijn:
Annulering: 7,14% van de reissom
Annulering All risk: 9,08% van de reissom

In het Dekkingsoverzicht Kortlopende Annuleringsverzekering lees je waar je wel en niet voor bent verzekerd.

Woonachtig in België?
Ben je woonachtig in België, dan kun je rechtstreeks bij Allianz Assistance een verzekering afsluiten. Kijk daarvoor op de website https://www.allianz-assistance.be.

Lees meer

Reisverzekering

Een goede reisverzekering is van groot belang als je op vakantie gaat. Mocht er een onverwachte gebeurtenis voordoen, dan dekt een reisverzekering de bijkomende kosten en sta

...je niet voor onaangename verrassingen. Deelnemers aan onze zeilreizen zijn verplicht te beschikken over een reisverzekering met volledige dekking.

Amorgos kan een reisverzekering voor je afsluiten bij Allianz Assistance wanneer je woonachtig in Nederland bent. Dit zijn complete verzekeringen met hoge dekkingen en aanvullende services:
- Overal professionele hulp bij ziekte en ongeval.
- Uitgebreide vergoeding van medische kosten, als aanvulling op de dekking van je zorgverzekering.
- Snelle en eerlijke schadebehandeling bij verlies, diefstal en medische kosten.
- Bij Allianz Assistance: kinderen tot en met 4 jaar gratis meeverzekerd.

Op de informatiekaart van deze reisverzekering lees je kort waar je wel en niet voor bent verzekerd.

Premies Reisverzekering met Europadekking


Uitgebreid (incl. medische kosten): € 1,91 p.p.p.d.
Compleet (incl. medische kosten en ongevallen): € 2,71 p.p.p.d.
Kijk in het dekkingsoverzicht van de reisverzekering voor de verschillen in dekking tussen de pakketten.

Woonachtig in België?

Ben je woonachtig in België, dan kun je rechtstreeks bij Allianz Assistance een verzekering afsluiten. Kijk daarvoor op de website https://www.allianz-assistance.be.

Lees meer

Voorbereiding

De voorbereiding van een oversteek is een avontuur op zich. Die begint al in Nederland. Gaandeweg ga je steeds meer toeleven naar deze tocht.

De reis plannen. Internet afstruinen op zoek naar routes en ervaringen. Pilots of navigatietools opzoeken. Misschien nieuwe zeilkleding aanschaffen. Etc..

- Ongeveer twee maanden voor vertrek neemt de schipper contact met de bemanning op. Dat is het moment waarop we een kennismaking (online of fysiek) plannen en de voorbereidingen bespreken.

- Zes weken voor vertrek ontvang je een medische vragenlijst. Op zee zijn we niet altijd binnen bereik van professionele medische zorg. Mogelijke risico's die daarbij horen, willen we voor vertrek inventariseren.

- Je ontvangt kort daarna ook een mail van ons met de vraag hoe om te gaan met dringende berichten van thuisblijvers tijdens het gedeelte van de reis waarop je geen (mobiel) bereik hebt (denk bijvoorbeeld aan een ziekenhuisopname van een familielid).

- De laatste weken zul je via app, mail, telefoon en misschien fysiek, veelvuldig contact hebben met de andere deelnemers, schipper en co-schipper.

De reis

De reis maak je op eigen gelegenheid of met de andere deelnemers wanneer zij op dezelfde manier reizen. Vooraf delen we jullie informatie indien gewenst zodat je met elkaar contact kunt leggen. Naar Southampton en vanuit Vigo zijn er meerdere mogelijkheden om te reizen.

TIP: download de app Rome2Rio om verschillende reisopties te verkennen.

Vertrek: Southampton (GB)
Aankomst: Vigo (ES)

Zeiljacht en inventaris

We varen met het zeiljacht de 'Simaia', een Dehler 44. Het is een ruim schip ingericht voor een langer verblijf aan boord en om veel te zeilen. De Simaia heeft een uitgebreide uitrusting om op zee te kunnen varen: radar, AIS, uitgebreide veiligheidsuitrusting (EPIRB, reddingsvlot, reddingsvesten, lifelines, joon, reddingssling, drijfanker en noodvuurwerkpakket), watermaker, zonnepanelen, hydro-generator, etc. etc..

Het zeiljacht heeft 8 slaapplekken verdeeld over 4 hutten, een complete kombuis, praktisch ingerichte salon en ruime kuip. Er is een dinghy aan boord, zodat we op ankerplaatsen de mogelijkheid hebben om naar de kant te komen. Slaapkussens liggen aan boord. Er zijn geen dekens en bedlinnen, die neem je zelf mee.

De schippers

We varen deze tocht met twee super ervaren schippers (een schipper en co-schipper).

Onze schippers en instructeurs zijn onze trots en dragen ieder jaar weer bij aan vele mooie vakanties! Onze collega’s zijn enthousiaste zeilers die hun ervaring hebben opgedaan op diverse (zee)zeilscholen. Voor ze bij Amorgos komen werken, krijgen ze een gedegen opleiding.

Specifiek voor Amorgos is de uitgebreide aandacht voor communicatie en sociale vaardigheden. Met een open houding en goede communicatieve vaardigheden zorgen onze schippers voor een ontspannen, prettige, veilige en fijne vakantie.

Onze schippers houden zoveel mogelijk rekening met de verschillende zeilniveaus en wensen van de deelnemers. Door onze schippers niet langer dan vier tot zes weken achter elkaar in te zetten, blijven ook zij met veel plezier genieten van het zeilen.

De groep

De samenstelling van de groepen zijn breed en veelzijdig. Diverse opleidingen, verschillend in zeilervaring, man, vrouw, jong en oud. Wat we delen is de zin in zeilen!

De meeste deelnemers zijn tussen 20 en 70 jaar oud. Alle meezeilvakanties en zeilcursussen zijn voor deelnemers vanaf 18 jaar. De praktijk leert dat de meeste deelnemers tussen de 25 en 55 jaar zijn.

Op de oversteken boekt 70% van onze deelnemers alleen, de rest komt met z'n twee. Je bent nooit de enige alleengaande tussen 'stelletjes'. Daarbij is iets meer dan de helft man en iets minder vrouw.

Verlengen van je zeilavontuur

Deze tocht is onderdeel van het Avontuurlijk Programma 24/25. Een rondje van ruim 10 maanden over de Atlantische Oceaan. Je kunt voorafgaand aan deze tocht mee met de Mijlenmaker Almere - Southampton of verleng je zeilvakantie met een relaxete Zwerftocht Vigo & Spaanse Ria's.

Eerder aankomen of later vertrekken

Het kan prijstechnisch interessant zijn om eerder te komen en/of later terug te gaan. Misschien overweeg je een vakantie vast te plakken aan deze oversteek. Kijk op de bekende sites als booking.com, airbnb en tripadvisor voor een (budget) hotel.

Op- en afstaptijden

Op de opstapdag ben je vanaf 16.00 uur welkom aan boord en om 9.00 uur 's ochtends stappen we op de laatste dag weer van boord.

We ruimen het schip zoveel mogelijk de één-na-laatste dag op, zodat je eventueel ook enkele uren eerder kunt vertrekken wanneer je een vroege terugreis hebt.

De boordkas

Voor we het anker lichten, maken we een boordkas die wordt beheerd door de deelnemers. Hieruit worden de kosten voor het eten en drinken aan boord, diesel, havengelden en eventuele douanegelden betaald. Eén schipper is vrijgesteld van de boordkas. De tweede schipper aan boord draagt bij aan de boordkas. Aan wal betalen beide schippers voor zichzelf.

Single of alleengaanden

We zeilen niet specifiek met of voor singles of alleengaanden. We zeilen omdat we dol zijn op samen zeilen. De groepen zijn gevarieerde en gemengde gezelschappen waarin Plezier in Zeilen en samen een gave tijd hebben, centraal staat.

De praktijk leert dat 70% van de deelnemers alleen boekt; je bent nooit de enige alleengaande tussen 'stelletjes'. Daarbij is tijdens een oversteek iets meer dan de helft man en iets minder vrouw. Iedereen is welkom!

Meezeilen als stel

Wil je samen met een vriend, vriendin of partner met onze zeilvakanties mee? Ook dan ben je van harte welkom. We zeilen met leuke veelzijdige groepen met zowel 'stellen' als alleengaanden. De gemene deler is 'Plezier in zeilen' en samen een toffe vakantie vieren. Zie ook hierboven.

Bagage en linnengoed

Koffers zijn moeilijk op te bergen aan boord, neem daarom een rugzak of weekendtas mee. Neem een kussensloop, slaapzak en linnengoed mee. Kussens liggen aan boord. Neem ook zelf handdoeken en theedoeken mee. Voor aan boord heb je schoenen nodig met (licht gekleurde) rubber zolen die niet afgeven.

Aan boord heb je een (goed) zeilpak nodig. We varen ook in de avond- en/of nachtelijke uren. Het kan dan fris zijn. Neem daarom een set warme kleding (thermokleding), een muts en handschoenen mee, naast zeil- of sportschoenen (eventueel (zeil)laarzen), handdoeken, zonnebril, cap en natuurlijk zonnebrandcrème.

Zon en zee

Op het jacht zit een bimini (een zonnetent) voor extra schaduw aan boord. Neem ook een petje mee tegen de zon en vergeet je zonnebril en zonnebrandcrème niet. Het komt wel eens voor dat iemand, afhankelijk van het weer, last krijgt van zeeziekte. Je kunt dit voorkomen door op tijd en niet te vet te eten, alcohol en koffie met mate te gebruiken, goed te slapen, buiten (bezig) te blijven en naar de horizon te kijken. Er zijn ook pillen tegen zeeziekte verkrijgbaar bij de drogist.
keyboard_arrow_up
Bekijk ons totale aanbod