zeilvakantie-denemarken-oostzee-13.jpg

Nieuw in 2024: Zeilcursus op de Oostzee

Zeilen op het Flensburger Fjord. Met de wind door je haren van Alsfjord naar de eilanden archipel bij Funen. Overdag lekker leren zeilen. En 's avonds genieten van lange zomeravonden op de kades in Dyvig en Sønderborg…

Zeilend ervaar je echt de ultieme vrijheid. Helemaal als je zelf aan het roer staat. En steeds beter voelt en weet hoe je een zeiljacht soepel door het water heen stuurt!

Geweldige mogelijkheden

Op de Deense Oostzee zijn de omstandigheden voor een zeilcursus echt lekker: een mild zomer klimaat, voldoende wind, weinig stroming en golfslag, De eilanden groep bij Funen biedt een mooie afwisseling tussen groene hellingen, kleine strandjes en oude kleurrijke steden.

Daar leren we je veilig en met plezier zeilen. De hele dag lekker actief buiten bezig zijn. We behandelen we de verschillende zeilmanoeuvres, navigeren, trimmen, veiligheid en tochtplanning. Tegelijkertijd is er ruimte en tijd om te zwemmen, chillen en wat van het Deense kustleven op te pikken.

Plezier in Zeilen

Dat staat voorop. Samen met ongeveer 10 tot 14 volwassenen zeilen we op 2 zeiljachten. Je kiest voor actief meezeilen of een zeilcursus. Wat je ook kiest; de wind, de golven, de stralende zon, iedere dag een nieuwe bestemming vormen de basis voor een heerlijke vakantie. En we zorgen sowieso voor veel ontspanning en gezelligheid aan boord en op de wal.

Veelzijdige groepen

We zeilen niet speciaal met singles, alleengaanden of juist stelletjes. We zeilen omdat we dol zijn op samen zeilen. Met veelzijdige groepen. En met gezellige borrels, leuke avonden, lekker eten en veel vrijheid. Een gave tijd met elkaar. Ga je mee?
...

Data en Prijzen

- Unieke ervaring. Dé combinatie van zeilvakantie en zeilcursus
- Nederlandse ervaren instructeurs
- Voor beginners en gevorderde zeilers
- Actieve vakantie met zeilen en relaxen, op het water en aan wal

Uitverkocht of op zoek naar een andere datum? Vertrekkalendar

Ook bij deze vakantie:
» Nederlandse instructeurs en schippers
» Vertrek Garantie: er moet echt iets geks gebeuren willen wij niet varen
» Kennis van zowel het zeilen als de eilanden en gebieden
» Ruim 25 jaar Plezier in Zeilen met eerlijke ANVR voorwaarden
» En leuke groepen met veel vrijheid

Inbegrepen

De reissom is per persoon en inclusief:
- zeilen op een ruim en modern zeiljacht,
- overnachten aan boord van het zeiljacht,
- begeleiding door ervaren Amorgos schippers,
- linnengoed aan boord,
- eindschoonmaak van het zeiljacht.

Exclusief

Bij de prijs is niet inbegrepen:
- boekingskosten (€ 29,50), SGR klantbijdrage (€ 5,00), calamiteitenfonds (€ 2,50),
- reis- en/of annuleringsverzekeringen,
- vervoer of vliegtickets,
- bijdrage boordkas.

Souvenirs, excursies en eventuele andere persoonlijke uitgaven zijn voor eigen rekening. De bijdrage aan de boordkas (zie praktisch) is voor deze reis gemiddeld € 25,00 p.p.p.d..

Voor deze reis regel boek je zelf trein tickets bij NS Internationaal of je reist met de auto.

Extra: een eigen hut reserveren

Wanneer je kiest voor slaapplaats op indeling, slaap je op een slaapplek in de kajuit of je deelt in een 2-persoonshut een stapelbed of 2-persoonsbed. Als je het prettig vindt om meer ruimte te hebben, reserveer dan een tweepersoonshut voor jezelf. Ook als je samen boekt en je wilt verzekerd zijn van een hut met zijn tweeën, kun je vooraf een hut reserveren.

Bijzonderheden, afwijkende data of grotere groep

Wil je advies of heb je vragen over de mogelijkheden om te boeken met een grotere groep, neem gerust contact met ons op. Dat geldt ook wanneer je wilt boeken met een afwijkende vlucht, eigen vlucht of ander vervoer. In overleg kijken we wat er mogelijk is en tegen welke prijs. E-mail ons of bel telefoonnummer: 036 - 521 82 10.

Annuleringsverzekering

Het is verstandig om een annuleringsverzekering af te sluiten, ook bij een last minute reis. Amorgos kan een annuleringsverzekering bij Allianz Assistance voor je afsluiten. W

...ij bieden twee varianten, een verzekering voor 'Annulering' en een verzekering voor 'Annulering All risk'.

De verzekering 'Annulering' is een complete verzekering:
- met dekking van je annuleringskosten;
- verzekerd bij annulering of afbreken van de reis;
- en 24/7 reisassistentie.

Met de verzekering 'Annulering All risk' bereid je de dekking uit: moet je je reis annuleren of uitstellen vanwege een plotselinge en onvoorziene gebeurtenis waarover jij geen controle hebt en die jij niet had kunnen voorzien en die jou voor je vertrekdatum treft? Maar staat deze gebeurtenis niet in de voorwaarden van de verzekering Annulering genoemd. Dan krijg je met de verzekering Annulering All risk de annuleringskosten van je reis vergoed. Er geldt hierbij een eigen risico van 25%.

De premies zijn:
Annulering: 7,14% van de reissom
Annulering All risk: 9,08% van de reissom

In het Dekkingsoverzicht Kortlopende Annuleringsverzekering lees je waar je wel en niet voor bent verzekerd.

Woonachtig in België?
Ben je woonachtig in België, dan kun je rechtstreeks bij Allianz Assistance een verzekering afsluiten. Kijk daarvoor op de website https://www.allianz-assistance.be.
Lees meer

Cursus jachtzeilen CWO 1&2 met korting

Je kunt je zeilcursus in Griekenland, Kroatië of de Caribbean aanvullen met drie dagen Jachtzeilen CWO 1 & 2 in Nederland. Op die manier rond je je cursus af met een Nederland

...s erkend CWO certificaat.

Boek je dit in combinatie met een cursus in het buitenland, dan ontvang je € 75,00 korting.

Je CWO-cursus vindt in de regel plaats op de eerstvolgende dinsdag na terugkomst van je zeilcursus. Na drie dagen stap je van boord met een Jachtzeilen CWO diploma of CWO vorderingenstaat niveau 1 of 2 afhankelijk van je ervaring.

Je ontvangt voor je CWO-cursus een aparte factuur. Wil je op een ander moment je CWO cursus volgen, geef dat dan aan bij de opmerkingen.
Lees meer

Moet je kunnen zeilen?

Nee, dat is voor meeste zeilcursussen niet nodig.

De zeilcursussen zijn voor iedereen die actief met zeilen bezig wil zijn. Je kunt opstappen om als beginner te leren zeilen of juist om als zeiler je ervaring uit te breiden. Centraal staat 'Plezier in Zeilen' en dat kan op ieder niveau.

Er zijn deelnemers:
- zonder enige zeilervaring
- met zeilervaring in open boten
- met ervaring als bemanningslid op kajuitjachten, en die deze ervaring willen uitbreiden
- die zelf een kajuitjacht willen huren of kopen, en hun ervaring willen uitbreiden
- die zelfstandig zeilen, en oefening willen in enkele specifieke onderdelen van het zeilen, zoals navigatie of havenmanoeuvres

Heb je al veel mijlen gevaren en ervaring op verschillende boten opgedaan en wil je specifieke vaardigheden verbeteren dan is de gevorderden cursus op de Griekse Cycladen iets voor jou!

Dagopbouw

De ervaring leert dat de wind meestal in de loop van de ochtend goed wordt en halverwege de middag nog even aantrekt. De dagopbouw stemmen we hier op af: waait het niet, dan nemen we de tijd, waait het lekker, dan maken we daar gebruik van.

We ontbijten aan boord en zorgen gezamenlijk voor de boodschappen en het 'vaarklaar' maken van de boot. Wanneer de boot en bemanning klaar is, starten we een lesblok: dat kan zijn zeilen op zee. manoeuvreren met een jacht in de haven, tochtvoorbereiding en navigatie, etc.. Ondertussen (of daarna) leggen we afstand of om rond de middag het anker in een mooie baai te laten zakken.

Dat is het moment om een lunch te maken, eventueel een duik in het water en relaxen. Op sommige dagen zeilen we door en lunchen tijdens het varen. Dat hangt allemaal af van afstand, weer en waar we zin in hebben!

Als in de loop van de middag de wind weer aantrekt gebruiken we die voor het tweede lesblok. Sommige blokken zijn voor iedereen hetzelfde, of we differentiëren een les naar verschillende onderdelen en niveaus.

De dagen waarop de te varen afstanden kort lijken, kunnen we gebruiken om mooie extra “lussen” te zeilen waardoor je meer ziet en meer kunt oefenen.

We sluiten een 'cursusdag' af met een dagevaluatie en het 'ankerbiertje' aan boord of op een terras.

Na het zeilen heb je alle ruimte om te relaxen, een eiland te bezoeken en 's avonds met z'n allen uit eten. In de meeste dorpen vind je leuke kroegen en barretjes om, voor wie dat wil, tot diep in de nacht een feestje te bouwen.

De groep

De samenstelling van de groepen zijn breed en veelzijdig. Diverse opleidingen, verschillend in zeilervaring, man, vrouw, jong en oud. Wat we delen is de zin in zeilen!

De meeste deelnemers zijn tussen 25 en 60 jaar oud. Alle meezeilvakanties en zeilcursussen zijn voor deelnemers vanaf 18 jaar.

De praktijk leert dat 60% van de deelnemers alleen boekt; je bent nooit de enige alleengaande tussen 'stelletjes'. Daarbij is iets meer dan de helft vrouw en iets minder man.

Je hebt geen zeilervaring nodig om mee te gaan. We hebben deelnemers die goed kunnen zeilen, maar ook deelnemers die nog nooit een voet aan boord hebben gezet.

Cursus niveaus

We hanteren de Nederlandse (op het CWO gebaseerde) zeileisen en zeilniveaus waarmee we je opleiden tot bemanningslid of zelfstandig zeiler.

Aan het eind van iedere cursus in het buitenland ontvang je een Amorgos vorderingenstaat of zeildiploma (de cursussen in Nederland sluit je af met een CWO diploma of vorderingenstaat). Op beide staat vermeld op welk niveau je als zeiler functioneert en aan welke elementen je nog kunt werken.

Als je op het niveau bent om zelfstandig te schipperen, kan een volgende stap flottieljezeilen of zelfstandig een zeiljacht huren zijn!

Je kunt deze zeilcursus aanvullen met drie dagen Jachtzeilen CWO 1 & 2 in Nederland. Op die manier rond je je cursus af met een Nederlands erkend CWO certificaat. Boek je deze gelijktijdig, dan krijg je € 75 korting.

De reis

De reis maak je op eigen gelegenheid of met de andere deelnemers wanneer zij op dezelfde manier reizen. Vooraf delen we jullie informatie zodat je met elkaar contact kunt leggen. De meest gebruikelijke manier om in Flensburg (ca. 600 km. vanuit Utrecht) te komen is met de auto, carpoolen of trein. De jachthaven ligt op drie kilometer afstand van het station en is goed te bereiken per bus of taxi.

Tip:

Er verschillende mogelijkheden om te reizen afhankelijk van je wensen. De reisapp rome2rio.com zet alle mogelijkheden voor je op en een rij.

Vertrekhaven Marina Niro-Petersen, Flensburg.

In de haven Niro-Petersen ligt ons zeiljacht, herkenbaar aan een lichtblauwe Amorgos vlag. Van de schipper krijg je kort voor vertrek de informatie waar ons zeiljacht precies ligt. Je kunt de schipper bellen of een appje sturen als je bent aangekomen en het jacht niet kunt vinden.

Vertrek: Marina Niro-Petersen, Flensburg
Aankomst: Marina Niro-Petersen, Flensburg

Eerder aankomen of later vertrekken

Het kan prijstechnisch interessant zijn om eerder te komen en/of later terug te gaan. Misschien overweeg je zelfs een eilandvakantie of citytrip vast te plakken aan deze zeilvakantie. Kijk op de bekende sites als booking.com, airbnb en tripadvisor voor een (budget) hotel.

Op- en afstaptijden

Op de opstapdag ben je vanaf 17.00 uur welkom aan boord en om 9.00 uur 's ochtends stappen we op de laatste dag weer van boord.

We ruimen het schip zoveel mogelijk de één-na-laatste dag op, zodat je eventueel ook enkele uren eerder kunt vertrekken wanneer je een vroege terugreis hebt.

De boordkas

Voor we het anker lichten, maken we een boordkas die wordt beheerd door de deelnemers. Hieruit worden de kosten aan boord betaald: boodschappen voor ontbijt, lunch, hapjes en drankjes, havengelden, diesel en water. De schipper is vrijgesteld van betaling aan de boordkas. In onderling overleg kan ook het avondeten in taveernes uit de boordkas worden betaald. Aan wal betalen de schippers voor zichzelf. De kosten zijn in Denemarken/Duitsland gemiddeld € 25,00 p.p.p.d.. Dit is exclusief het avondeten, drankjes op de wal, souvenirs etc..

Single of alleengaanden

We zeilen niet specifiek met of voor singles of alleengaanden. We zeilen omdat we dol zijn op samen zeilen. De groepen zijn gevarieerde en gemengde gezelschappen waarin Plezier in Zeilen en samen een gave tijd hebben, centraal staat.

De praktijk leert dat 60% van de deelnemers alleen boekt; je bent nooit de enige alleengaande tussen 'stelletjes'. Daarbij is iets meer dan de helft vrouw en iets minder man. Iedereen is welkom!

Boek je alleen met de zekerheid op een slaapplaats in een hut, dan deel je een 2-persoonshut met iemand van hetzelfde geslacht.

Meezeilen als stel

Wil je samen met een vriend, vriendin of partner met onze zeilvakanties mee? Ook dan ben je van harte welkom. We zeilen met leuke veelzijdige groepen met zowel 'stellen' als alleengaanden. De gemene deler is 'Plezier in zeilen' en samen een toffe vakantie vieren. Zie ook hierboven.

Wil je samen een 2-persoonshut delen, reserveer dan bij je boeking de "zekerheid op slaapplaats in hut".

De schippers en instructeurs

Je krijgt les van ervaren Nederlandse instructeurs. Deze Amorgos instructeurs zijn onze trots en dragen ieder jaar weer bij aan vele mooie vakanties! Het zijn enthousiaste zeilers die hun ervaring hebben opgedaan op diverse (zee)zeilscholen.

Bij Amorgos krijgen alle instructeurs en schippers een gedegen opleiding. Specifiek voor Amorgos is de uitgebreide aandacht voor communicatie en sociale vaardigheden. Met een open houding en goede communicatieve vaardigheden zorgen onze schippers voor een ontspannen, prettige, veilige en fijne vakantie.

Onze schippers houden zoveel mogelijk rekening met de verschillende zeilniveau’s en wensen van de deelnemers. Door onze schippers niet langer dan vier tot zes weken achter elkaar in te zetten, blijven ook zij met veel plezier genieten van het zeilen.

Met andere zeilers en jachten

We zeilen, als de omstandigheden het toelaten, minimaal vijf dagen per week. We zeilen met twee jachten van Amorgos samen. Het precieze verloop van een tocht ligt bij Amorgos niet vast: dat bepaal je deels zelf, afhankelijk van de wind, het jaargetijde en in overleg met je schipper. Zo is een zeiltocht nooit hetzelfde!

Kajuitzeiljachten

Onze zeilcursussen en meezeilvakanties zeilen we op ruime, comfortabele kajuitzeiljachten. Ondanks dat we spreken over een ruime boot, moet je je realiseren dat de ruimte aan boord van een jacht beperkt is. Je vaart met maximaal zeven deelnemers en één of twee schippers. We zeilen met minimaal 2 jachten samen.

Bij Amorgos zeil je op grotere jachten met minder mensen aan boord! De vrij nieuwe, moderne jachten zijn voorzien van koelkast, douche, toilet, keuken en navigatiehoek en douche op het achterdek. Je slaapt aan boord in een tweepersoonshut of in een kooi in de kajuit. Wie liever onder de sterrenhemel slaapt, kan een slaapplaats vinden aan dek.

Leven aan boord

Je hoeft niet te kunnen zeilen. Wel vragen we iedereen zo nu en dan om te helpen bij het hijsen van de zeilen en het aanleggen van het jacht. De schipper leert je graag wat over het zeilen als je dat wil! Daarnaast verzorgen we samen de boodschappen, lunch, de afwas en het opruimen van de boot zodat we kunnen varen. Gelukkig maken vele handen licht werk. Verder hoef je aan boord niets te doen, behalve genieten van de zon, het water en de eilanden!

Reisbescheiden

Amorgos stuurt je alle benodigde informatie een week voor vertrek. Hierin staan de namen en e-mailadressen van de medereizigers (indien bij ons bekend), het telefoonnummer en de naam van de schipper en de naam van het zeiljacht en de havenplek. Je kunt onze jachten herkennen aan de lichtblauwe Amorgosvlag in de mast.

Bagage en linnengoed

Koffers zijn moeilijk op te bergen aan boord, neem daarom een rugzak of weekendtas mee. Aan boord zijn lakens, kussens en kussenslopen aanwezig (1 set p.p. per periode). Dekens zijn er niet altijd, neem een slaapzak wanneer je graag op het dek slaapt. Neem ook zelf handdoeken en theedoeken mee. Voor aan boord heb je schoenen nodig met (licht gekleurde) rubber zolen die niet afgeven.

Douchen en drinkwater

Douchen kan aan boord. Er is een dekdouche zodat je je na het zwemmen kunt afspoelen. Uitgebreid douchen kan op veel plaatsen aan wal. Aan boord hebben we watertanks die ongeveer om de dag gevuld moeten worden. Dit water is geen drinkwater. Daar kopen we flessen water voor. Wij zorgen altijd voor voldoende drinkwater aan boord.

Zon en zee

Op het jacht zit een bimini (een zonnetent) voor extra schaduw aan boord. Neem ook een petje mee tegen de zon en vergeet je zonnebril en zonnebrandcrème niet. Het komt wel eens voor dat iemand, afhankelijk van het weer, last krijgt van zeeziekte. Je kunt dit voorkomen door op tijd en niet te vet te eten, alcohol en koffie met mate te gebruiken, goed te slapen, buiten (bezig) te blijven en naar de horizon te kijken. Er zijn ook pillen tegen zeeziekte verkrijgbaar bij de drogist.

Ærø

Het eiland Ærø is een middelgroot eiland in de archipel. Je proeft er een echte maritieme sfeer dankzij de oude havendorpjes Marstal en Ærøskøbing. De laatste wordt beschouwd als de parel onder de stadjes, met oude geplaveide stegen en pittoreske huisjes met kleurrijk beschilderde deuren.

Op het noordwestelijke puntje liggen de schilderachtige huizen van Søby. Ze slingeren omhoog langs de steile heuvel boven de haven. Het dorp draait op de Søby Shipyard; de grootste werkgever van Ærø brengt hier leven in de brouwerij. De smalle straatjes en steegjes zijn sfeervol en stralen rust uit.

Je kunt fijn ronddwalen in Søby op zoek naar Finn's Bakery... Een must in ieder Deens dorp! In Søby Marina zie je iets wat veel Deense havens hebben: een aantrekkelijke barbecuehoek met picknicktafels en een kookhuis - voel je vrij om je vlees of vis op smaak te brengen met de verse kruiden uit de buurt.

De Oostzee

De Oostzee strekt zich uit van Denemarken en Duitsland in het zuidwesten tot de Baltische Staten, Rusland en Finland in het noordoosten. Wij zeilen op een heel klein stukje daarvan. Misschien wel het mooiste stukje. De Denen noemen dit 'Sydfynske Øhav', in het Nederlands de Zuid-Funense Archipel. Dit unieke gebied van 55 eilanden in de Oostzee is gemakkelijk bereikbaar vanaf de eilanden Funen en Seeland en is erg populair bij zeilers, watersporters en iedereen die op zoek is naar zijn eigen stukje strand.

Rust en ruimte

De eilandengroep van Zuid-Funen wordt vaak gezien als geheel, maar de vele eilanden binnen de archipel zijn divers en bieden elk een unieke ervaring. Ze hebben wel een aantal dingen gemeen. Zo zijn ze vreedzaam van aard en vind je op elk eiland volop gezellige dorpjes, schilderachtige havens en een prachtige natuur.

Als

Vanuit Flensburg zeil je ten zuiden van het eiland Als naar de Zuid-Funense Archipel. Aan de noordezijde van het eiland liggen de Kleine Belt, het Als fjord en Dyvig. Aan de zuidkant ligt het Flensburger Fjord. Het eiland is via twee bruggen met het vasteland verbonden. Het afwisselende landschap op Als bestaat uit een fantastische kust met kleine bossen en de mooiste zwem- en natuurstranden.

Op Als vind je meerdere jachthavens, sommige in een gezellig plaatsje. Voorbeelden zijn Sønderborg, Augustenborg en het kleinere Høruphav. Bekend onder zeilers is Dyvig: één van de meest schilderachtige baaien in Denemarken. Zeilen via de smalle doorgang 'Steg Gaf' is een uitdaging op zich. Na deze passage vaar je een bijna sprookjesachtige baai binnen. Een mooie kade, tussen bos en water, met de geur (en smaak) van vers gemalen koffie, uitstekend eten onder de schittering van de kroonluchters in 'Restaurant Vigen', de klassieke Deense keuken in 'Skipperstuen' of gewoon een glas wijn op het terras met uitzicht op het water. Het leven is geweldig...

Funen

Vanaf de heuveltoppen van Funen kun je genieten van een prachtig uitzicht over de Zuid-Funense Archipel en de gevarieerde flora en fauna op het eiland. Funen staat namelijk bekend als het tuineiland van Denemarken. Veel akkers en weilanden; Een paar plaatsjes aan de zuidoostkust; En veel fijne baaien en ankerplekjes. Hier kun je genieten van een ontspannen vakantie!

Het landschap is gevormd door ijs. Dat kun je al zien op de kaart aan de vormen van de fjorden. Het gebied tussen Svendborg en Faaborg is één van de mooiste stukjes van Funen. Ten noorden van Faaborg liggen de glooiende heuvels van Svanninge Bakker, met diepe ravijnen die ongeveer 14.000 jaar geleden tijdens de ijstijd zijn ontstaan. De ondiepe baaien van Funen zijn populaire broed- en rustplaatsen voor vogels.

Dag 1 Aankomst Flensburg

Vanuit Nederland naar Flensburg kan met de auto of de trein. Misschien ben je al een paar dagen in de regio. Er zijn vele mogelijkheden voor een leuke vakantie. Jutland, noord-Duitsland, de Deense en Duitse Waddenkust. Flensburg is een Duits havensstadje onderaan de heuvels tegen de grens met Denemarken. Het stadje ligt als een amfitheater aan het water van het Flensburg Fjord tegen de heuvels opgebouwd. Eenmaal aan boord kijk je naar een kade vol middeleeuwse gebouwen. De vakantie kan nu voor iedereen echt beginnen…

Deze dag gebruiken we -naast het reizen- om rustig op te starten: kennismaking met de deelnemers en de schipper, ook op het andere jacht, boodschappen voor onderweg inkopen, bagage een plek aan boord geven en het jacht comfortabel inrichten. ‘s Avonds gaan we met z’n allen uit eten in Flensburg.

Dag 2 Flensburg – Høruphav, Als (20 mijl)

Een dagje om in te slingeren. We laten Duitsland achter ons en zeilen het Flensburger Fjord op. Het landschap is gevormd in de ijstijd, dat zie je terug in de slingers die het Fjord maakt. Iedere bocht een nieuw uitzicht. Hier en daar een eilandje en groene glooiende kustlijnen zowel aan de Deense als aan de Duitse zijde.

We varen Egernsund voorbij en zien Sønderborg liggen. Achter de brug bij Sønderborg zien we het Als Sund kanaal waarmee je naar Dyvig zou kunnen.

Wij liggen vanavond in de rustige baai bij Høruphav. Een keurig dorpje met karakteristieke witte boerderijen waarvan sommige met vakwerk. De nette haven ligt er beschut bij. Op loopafstand ligt het 'Baltic Hotel' en nadat we de menukaart hebben gezien in het restaurant kiezen voor gemak: Rib eye, fritter met bønnesalat… Het genieten is begonnen!

Dag 3 Høruphav, Als – Søby, Ærø of Lyø (23 mijl)

Vandaag beginnen we met een wandeling door het bos en langs het Høruphav fjord. Het is heerlijk hier; licht glooiend met her en der een windmolen, af een toe een stukje bos, en voortdurend zicht op het water. Op de terugweg doen we groot inkopen bij de lokale supermarkt omdat de kortingen naar ons schreeuwen...

Na de koffie gaan de zeilen weer omhoog en zeilen we richting het eiland Lyø. Er zijn een aantal klassieke zeilschepen die met ons op varen. We trimmen de zeilen goed en varen alles en iedereen voorbij.

We zijn fan van Lyø. Niet dat het veel voorstelt: het is pittoresk en open, maar het stille dorpje ziet er prachtig uit en alle eilandbewoners stammen af van de 24 boeren families die in 1540 naar Lyø zijn verbannen nadat ze in opstand kwamen.

Maar goed, als de wind bij Ærø volledig wegvalt, starten we de motor en slaan we rechtsaf. Søby op Ærø ligt dichterbij en het heeft een barbecue-spot waar wij de vis uit Høruphav gaan combineren met de kruiden uit Søby! Søby is minder pittoreske dan Lyø, het is er wel levendig en wij hebben een leuke avond.

Dag 4 Søby, Ærø – Svenborg, Funen (15 mijl)

Vandaag een dagje om te zwerven! In een rechte lijn zou je in een dik twee uur aan de kade van Svenborg liggen. En daar kun je de rest van de middag prima vermaken. Zeilboten museum (Lystsejlads), Gorilla park ;-), natuurhistorisch museum Naturama, Valdemars Slot bij Troense, galleries, restaurants en winkels in het centrum, fietsenverhuur, etc. etc..

Maar wij gaan zwerven... Dit is namelijk ook het gebied met de kleinere eilanden. Wij zeilen eerst naar Avernakø richting het noorden. Daar ankeren we voor het strand op een paar meter diepte. We varen met de dinky naar het strand en alhoewel het koud is eten we een ijsje en gaan zwemmen.

Als 's middags de wint opsteekt zeilen we via Drejø, Hjortø naar Skarø. Vlakbij Skarø zien we een dolfijn zwemmen! In ondiep water nemen we een tweede duik voordat we het laatste stukje richting Svenborg zeilen. Je hebt hier meerdere alternatieven voor het overnachten: ook in Vindeby of Troense kun je aan de kade liggen.

Dag 5 Svenborg, Funen – Ærøskøbing, Ærø (18 mijl)

Na een heerlijke nachtrust aan de kade nemen we de tijd om wakker te worden met een "kava" in Komiza. Svenborg kun je gebruiken om wat te zien van het eiland Funen. Huur een fiets en trap een rondje richting Faaborg of fiets via de brug naar het eiland Tåsinge om het zeventiende eeuwse Slot Valdemar te bezoeken.

Wij kiezen voor 'zeilen'. We zeilen verder over de doorgang tussen Funnen en Tåsinge. Je kronkelt hier als het ware tussen de eilanden door: Thurø op bakboord, gevolgd door Langeland, onder de burg door bij Siø, tussen Strynø en birkholm door en dan het laatste stukje naar Ærøskøbing.

Het is een erg leuk plaatsje. Ook hier vakwerkhuizen, lekkere bakker, kinderspeeltuintjes en weer die barbecue plaats met kookhuis! Wij kiezen vanavond voor verse vis bij Ærøskøbing Røgeri.

Dag 6 Ærøskøbing, Ærø - Sønderborg, Als (30 mijl)

We slapen lekker uit, en terwijl een aantal deelnemers al weer zwemmen haal ik bij de bakker vers brood. Daar zijn ze in Denemarken goed in!

Na de koffie varen weg. Er staat meteen goede wind en we stuiven door het geultje Møllegab naar buiten. Eenmaal de zuidoost hoek van Ærø voorbij kunnen we in een lange streep richting Als zeilen. We keren terug in het Flensborg Fjord voor de één-na-laatste avond in Sønderborg.

Als je houdt van terrasjes, Deens flaneren, een bar en disco zit je goed in Sønderborg! De haven ligt prachtig tegen een soort park met strandjes. Natuurlijk ook hier een barbecueplaats, speeltuin, gratis internet.. Met de faciliteiten zit het wel goed in de Deense havens. Het centrum van Sønderborg is ongeveer een kilometer lopen langs het water. Het is er echt sfeervol en gezellig. Je kunt er prima rond slenteren maar ook een beeldenpark bezoeken of het Sønderborg Slot bewonderen. En ‘s avonds bouwen we -voor wie daar zin in heeft- een feestje in één van de bars.

Dag 7 Sønderborg, Als – Flensburg (20 mijl)

De laatste dag… Na het ontbijt in de haven nog één keer alle rituelen die bij de ochtend horen: tochtplanning, zeilklaar maken, afvaren, zeil omhoog en motor uit!

We willen vandaag alles uit de dag halen wat er nog in zit. En omdat we met een twee jachten zijn, organiseren we onze eigen regatta. Wie kan het snelst zeilen? Leuk en spannend.

Tegen het einde van de middag varen we de jachthaven van Flensburg binnen. Voor degene die nog energie over hebben: eerst lekker uit eten op zijn Duits, daarna uitgaan.

Wat anderen vinden?

Zeilcursus Denemarken

keyboard_arrow_up
Bekijk ons totale aanbod