zeilvakantie-griekenland-cycladen-17.jpeg

De enige echte meezeilvakantie naar de Cycladen

Heb jij zin in veel mijlen maken? Een vakantie waarin iedere dag een echte belevenis is. Uitdagende weersomstandigheden in een fantastisch mooi gebied? Vind je een lange tocht gaaf, ben je verliefd op Griekenland en kijk je er naar uit om een keer 's nachts te varen? Dan horen de Cycladen zeker op jouw bucketlist. Een opwindende ervaringstocht in Griekenland.

Waar in de Middellandse zee vind je bijzondere eilanden, een heel eigen geschiedenis, overweldigende natuur en dat in een mooie combinatie met zon, zee en een heerlijke wind? Inderdaad, op de Cycladen in Griekenland!

Overdag adembenemende uitzichten, flinke wind en hoge golven die breken op het dek. De Cycladen zijn bij uitstek geschikt voor zeilers met ervaring. De eilanden liggen verder op zee. Het waait hier zomers vaak een stuk harder dan in de andere Griekse bestemmingen.

Een onvergelijkbare 15-daagse zeiltocht

En dan ’s avonds gezellige Griekse restaurantjes, prachtige baaien, een overweldigende sterrenhemel en als je energie over hebt gaan we een hoop plezier beleven in het uitgaansleven. We nemen voor deze tocht 15 dagen zodat er voldoende tijd is om de highlights op de eilanden zelf ook te bezoeken.
...

Data en Prijzen

- Met recht een 'ervaringstocht'. Je zult veel zeilen en meemaken!
- Echt Griekse eilanden, incl. witte muren, blauwe luiken en poezen
- De beste en leukste Nederlandse Amorgos schippers
- De tocht voor zeilers met enige ervaring op zoek naar uitdaging

Ook bij deze vakantie:
» Nederlandse instructeurs en schippers
» Vertrek Garantie: er moet echt iets geks gebeuren willen wij niet varen
» Kennis van zowel het zeilen als de eilanden en gebieden
» Ruim 25 jaar Plezier in Zeilen met eerlijke ANVR voorwaarden
» En leuke groepen met veel vrijheid

Inbegrepen

De reissom is per persoon en inclusief:
- zeilen op een ruim en modern zeiljacht,
- overnachten aan boord van het zeiljacht,
- begeleiding door ervaren Amorgos schippers,
- linnengoed aan boord,
- eindschoonmaak van het zeiljacht.

Exclusief

Bij de prijs is niet inbegrepen:
- boekingskosten (€ 29,50), SGR klantbijdrage (€ 5,00), calamiteitenfonds (€ 2,50),
- reis- en/of annuleringsverzekeringen,
- vervoer of vliegtickets,
- bijdrage boordkas.

Souvenirs, excursies en eventuele andere persoonlijke uitgaven zijn voor eigen rekening. Voor deze reis zijn de kosten van de transfer vliegveld – jachthaven Athene per bus: € 6,00 p.p en per taxi: € 35,00 per rit. De bijdrage aan de boordkas (zie praktisch) is voor deze reis gemiddeld € 25,00 p.p.p.d..

Extra: een eigen hut reserveren

Wanneer je kiest voor slaapplaats op indeling, slaap je op een slaapplek in de kajuit of je deelt in een 2-persoonshut een stapelbed of 2-persoonsbed. Als je het prettig vindt om meer ruimte te hebben, reserveer dan een tweepersoonshut voor jezelf. Ook als je samen boekt en je wilt verzekerd zijn van een hut met zijn tweeën, kun je vooraf een hut reserveren.

Bijzonderheden, afwijkende data of grotere groep

Wil je advies of heb je vragen over de mogelijkheden om te boeken met een grotere groep, neem gerust contact met ons op. Dat geldt ook wanneer je wilt boeken met een afwijkende vlucht, eigen vlucht of ander vervoer. In overleg kijken we wat er mogelijk is en tegen welke prijs. E-mail ons of bel telefoonnummer: 036 - 521 82 10.

Annuleringsverzekering

Het is verstandig om een annuleringsverzekering af te sluiten, ook bij een last minute reis. Amorgos kan een annuleringsverzekering bij Allianz Assistance voor je afsluiten. W

...ij bieden twee varianten, een verzekering voor 'Annulering' en een verzekering voor 'Annulering All risk'.

De verzekering 'Annulering' is een complete verzekering:
- met dekking van je annuleringskosten;
- verzekerd bij annulering of afbreken van de reis;
- en 24/7 reisassistentie.

Met de verzekering 'Annulering All risk' bereid je de dekking uit: moet je je reis annuleren of uitstellen vanwege een plotselinge en onvoorziene gebeurtenis waarover jij geen controle hebt en die jij niet had kunnen voorzien en die jou voor je vertrekdatum treft? Maar staat deze gebeurtenis niet in de voorwaarden van de verzekering Annulering genoemd. Dan krijg je met de verzekering Annulering All risk de annuleringskosten van je reis vergoed. Er geldt hierbij een eigen risico van 25%.

De premies zijn:
Annulering: 7,14% van de reissom
Annulering All risk: 9,08% van de reissom

In het Dekkingsoverzicht Kortlopende Annuleringsverzekering lees je waar je wel en niet voor bent verzekerd.

Woonachtig in België?
Ben je woonachtig in België, dan kun je rechtstreeks bij Allianz Assistance een verzekering afsluiten. Kijk daarvoor op de website https://www.allianz-assistance.be.
Lees meer

Voor wie is de Cycladentocht geweldig?

Eén ding is zeker bij deze tocht: je zult veel zeilen! We zijn dus ook langere dagen aan boord en we gaan er vanuit dat iedereen aan boord graag wil zeilen.

Het kan behoorlijk waaien op de Cycladen, waardoor we misschien af en toe de zeilen reven en aangelijnd op het dek werken. Daarom is het handig wanneer je ervaring hebt met zeezeilen en zelfstandig kan functioneren als roerganger, ook met meer wind en golven.

Het is geen 'survival-tocht', maar wanneer je niet zeker weet of je lange dagen op zee leuk vindt, raden we je de meezeilvakanties Athene en Lefkas aan.

De reis

De reis maak je op eigen gelegenheid of met de andere deelnemers wanneer zij op dezelfde manier reizen. Vooraf delen we jullie informatie zodat je met elkaar contact kunt leggen. De meest gebruikelijke manier om op de bestemming te komen is vliegen naar Athene en daar met de bus of een taxi naar de jachthaven Alimos Marina Kalamaki in Athene.

Tip:

Er verschillende mogelijkheden om te reizen afhankelijk van je wensen. De reisapp rome2rio.com zet alle mogelijkheden voor je op en een rij.

Vliegtickets boeken

Wil je vliegen? Kijk voor tickets op Google Flights, Skyscanner of gebruik de reisapp rome2rio.com.

Vertrekhaven Alimos Marina Kalamaki, Athene

Vanaf het vliegveld in Athene rijd je in 30-45 minuten met de bus of taxi naar de jachthaven Alimos Marina Kalamaki in Athene. In de omgeving van de haven zijn vele faciliteiten te vinden: winkels, restaurantjes, strand, hotels, bars en terrassen. Er is een goede verbinding met tram of bus naar de ferry haven en het centrum van Athene. Informatie over de buslijnen in Athene vind je op www.athensinfoguide.com.

In de haven Alimos Marina Kalamaki ligt ons zeiljacht, herkenbaar aan een lichtblauwe Amorgos vlag. Van de schipper krijg je kort voor vertrek de informatie waar ons zeiljacht precies ligt. Je kunt de schipper bellen of een appje sturen als je bent aangekomen en het jacht niet kunt vinden.

Vertrek: Alimos Marina Kalamaki, Athene
Aankomst: Alimos Marina Kalamaki, Athene

Eerder aankomen of later vertrekken

Het kan prijstechnisch interessant zijn om eerder te komen en/of later terug te gaan. Misschien overweeg je zelfs een eiland- of strandvakantie vast te plakken aan deze zeilvakantie. Kijk op de bekende sites als booking.com, airbnb en tripadvisor voor een (budget) hotel.

Op- en afstaptijden

Op de opstapdag ben je vanaf 17.00 uur welkom aan boord en om 9.00 uur 's ochtends stappen we op de laatste dag weer van boord.

We ruimen het schip zoveel mogelijk de één-na-laatste dag op, zodat je eventueel ook enkele uren eerder kunt vertrekken wanneer je een vroege terugreis hebt.

De boordkas

Voor we het anker lichten, maken we een boordkas die wordt beheerd door de deelnemers. Hieruit worden de kosten aan boord betaald: boodschappen voor ontbijt, lunch, hapjes en drankjes, havengelden, diesel en water. De schipper is vrijgesteld van betaling aan de boordkas. In onderling overleg kan ook het avondeten in taveernes uit de boordkas worden betaald. Aan wal betalen de schippers voor zichzelf. De kosten zijn in Griekenland gemiddeld € 25,00 p.p.p.d.. Dit is exclusief het avondeten, drankjes op de wal, souvenirs etc..

Single of alleengaanden

We zeilen niet specifiek met of voor singles of alleengaanden. We zeilen omdat we dol zijn op samen zeilen. De groepen zijn gevarieerde en gemengde gezelschappen waarin Plezier in Zeilen en samen een gave tijd hebben, centraal staat.

De praktijk leert dat 60% van de deelnemers alleen boekt; je bent nooit de enige alleengaande tussen 'stelletjes'. Daarbij is iets meer dan de helft vrouw en iets minder man. Iedereen is welkom!

Boek je alleen met de zekerheid op een slaapplaats in een hut, dan deel je een 2-persoonshut met iemand van hetzelfde geslacht.

Meezeilen als stel

Wil je samen met een vriend, vriendin of partner met onze zeilvakanties mee? Ook dan ben je van harte welkom. We zeilen met leuke veelzijdige groepen met zowel 'stellen' als alleengaanden. De gemene deler is 'Plezier in zeilen' en samen een toffe vakantie vieren. Zie ook hierboven.

Wil je samen een 2-persoonshut delen, reserveer dan bij je boeking de "zekerheid op slaapplaats in hut".

De schippers en instructeurs

Onze schippers en instructeurs zijn onze trots en dragen ieder jaar weer bij aan vele mooie vakanties! Onze collega’s zijn enthousiaste zeilers die hun ervaring hebben opgedaan op diverse (zee)zeilscholen. Voor ze bij Amorgos komen werken, krijgen ze een gedegen opleiding.

Specifiek voor Amorgos is de uitgebreide aandacht voor communicatie en sociale vaardigheden. Met een open houding en goede communicatieve vaardigheden zorgen onze schippers voor een ontspannen, prettige, veilige en fijne vakantie.

Onze schippers houden zoveel mogelijk rekening met de verschillende zeilniveaus en wensen van de deelnemers. Door onze schippers niet langer dan vier tot zes weken achter elkaar in te zetten, blijven ook zij met veel plezier genieten van het zeilen.

Met andere zeilers en jachten

We zeilen, als de omstandigheden het toelaten, minimaal vijf dagen per week. We zeilen met meerdere jachten van Amorgos samen. Het schip waar je op vaart kan in voor- en naseizoen dienen als moederschip van een klein flottielje. Het precieze verloop van een tocht ligt bij Amorgos niet vast: dat bepaal je deels zelf, afhankelijk van de wind, het jaargetijde en in overleg met je schipper. Zo is een zeiltocht nooit hetzelfde!

Kajuitzeiljachten

Onze zeilcursussen en meezeilvakanties zeilen we op ruime, comfortabele kajuitzeiljachten. Ondanks dat we spreken over een ruime boot, moet je je realiseren dat de ruimte aan boord van een jacht beperkt is. Je vaart met maximaal zeven deelnemers en één of twee schippers. We zeilen met minimaal 2 jachten samen.

Bij Amorgos zeil je op grotere jachten met minder mensen aan boord! De vrij nieuwe, moderne jachten zijn voorzien van koelkast, douche, toilet, keuken en navigatiehoek en douche op het achterdek. Je slaapt aan boord in een tweepersoonshut of in een kooi in de kajuit. Wie liever onder de sterrenhemel slaapt, kan een slaapplaats vinden aan dek.

Leven aan boord

Je hoeft niet te kunnen zeilen. Wel vragen we iedereen zo nu en dan om te helpen bij het hijsen van de zeilen en het aanleggen van het jacht. De schipper leert je graag wat over het zeilen als je dat wil! Daarnaast verzorgen we samen de boodschappen, lunch, de afwas en het opruimen van de boot zodat we kunnen varen. Gelukkig maken vele handen licht werk. Verder hoef je aan boord niets te doen, behalve genieten van de zon, het water en de eilanden!

Bagage en linnengoed

Koffers zijn moeilijk op te bergen aan boord, neem daarom een rugzak of weekendtas mee. Aan boord zijn lakens, kussens en kussenslopen aanwezig (1 set p.p. per periode). Dekens zijn er niet altijd, neem een slaapzak wanneer je graag op het dek slaapt. Neem ook zelf handdoeken en theedoeken mee. Voor aan boord heb je schoenen nodig met (licht gekleurde) rubber zolen die niet afgeven.

Douchen en drinkwater

Douchen kan aan boord. Er is een dekdouche zodat je je na het zwemmen kunt afspoelen. Uitgebreid douchen kan op veel plaatsen aan wal. Aan boord hebben we watertanks die ongeveer om de dag gevuld moeten worden. Dit water is geen drinkwater. Daar kopen we flessen water voor. Wij zorgen altijd voor voldoende drinkwater aan boord.

Zon en zee

Op het jacht zit een bimini (een zonnetent) voor extra schaduw aan boord. Neem ook een petje mee tegen de zon en vergeet je zonnebril en zonnebrandcrème niet. Het komt wel eens voor dat iemand, afhankelijk van het weer, last krijgt van zeeziekte. Je kunt dit voorkomen door op tijd en niet te vet te eten, alcohol en koffie met mate te gebruiken, goed te slapen, buiten (bezig) te blijven en naar de horizon te kijken. Er zijn ook pillen tegen zeeziekte verkrijgbaar bij de drogist.

Reisbescheiden

Amorgos stuurt je alle benodigde informatie een week voor vertrek. Hierin staan de namen en e-mailadressen van de medereizigers (indien bij ons bekend), het telefoonnummer en de naam van de schipper en de naam van het zeiljacht en de havenplek. Je kunt onze jachten herkennen aan de lichtblauwe Amorgosvlag in de mast.

Cycladen

De Cycladen liggen ten zuidoosten van Athene in de Egeïsche Zee en bestaan uit 34 eilanden. De Grieken zeggen Kiklades, wat betekent 'gegroepeerd in een kring' (Kyklos). Mykonos, Santorini, Naxos en Paros zijn de bekendste. Voor ons heeft het eiland Amorgos natuurlijk speciale waarde: in 1997 organiseerden we onze eerste zeilvakantie naar dit eiland.

Karakteristiek voor de Cycladen zijn de witte kubusvormige huisjes, de talrijke windmolentjes, duiventillen en, pittoreske kerkjes en heel vriendelijke mensen. De eilanden zijn rotsachtig, maar het vruchtbare Naxos en het noordelijk gelegen Andros hebben veel natuurschoon. Het bedevaartseiland Tinos wordt jaarlijks bezocht door vele gelovigen. Mykonos en Ios zijn absolute uitgaanstoppers, terwijl je pure rust kunt vinden op de kleinere eilanden, zoals Sifnos of Antiparos.

Serifos: Cycladische architectuur

Serifos is een mooi en voor de Cycladen een relatief groen eiland. Het heeft een imposant en hooggelegen hoofdstad, mooie zandstranden en kleine baaien. Tijdens de oudheid was Serifos een welvarend eiland. Het eiland heeft geen openbaar vervoer. Serifos stad (of Chora) is gebouwd op een loodrechte rots in Cycladische architectuur. Op de top ervan staat een Venetiaanse burcht. De stad heeft veel witgekalkte steegjes, windmolens en een prachtig uitzicht.

Folegandros: middeleeuwse hoofdstad

Folegandros is een klein, dor rotseiland met bergen en enkele mooie zandstranden. De hoofdstad Chora bevindt zich op een klifrand, 200 meter boven zee. Hier staat het kasteel van Folegandros. De huisjes eromheen hebben geen naar buiten kerende ramen en fungeerden als stadsmuur. Chora heeft haar middeleeuwse karakter behouden. Andere bezienswaardigheden zijn de kerk van Panagia, grotten van Chrisospilia en het Ecologisch Volksmuseum van Ano Meria.

Santorini: romantische zonsondergang

Er zijn archeologen en geschiedkundigen die veronderstellen dat Santorini het vroegere Atlantis moet zijn geweest. Santorini is een heel romantisch eiland met een bijzondere vorm. Door een enorme vulkaanuitbarsting rond 1475 v. Christus is de helft van het eiland gezonken. Daardoor heeft het eiland de huidige sikkelvorm. De baai die je binnenvaart is de vroegere krater. De aanblik van een stralend wit stadje balancerend op de rand van deze 270 meter hoge wand is magnifiek. De uitzichten op zee ook. Voor de steile westkust liggen enkele zwarte eilanden (de Kaïmeni), die in feite de toppen zijn van de in zee verdwenen vulkaan. De zwart, bruine stranden liggen in het oosten en het zuiden van het eiland. De terrassen stromen 's avonds vol met mensen die de schitterende zonsondergang willen bekijken.

Paros en Naxos: rijk en pittoresk

Paros ligt centraal gelegen in de Cycladen, net naast de eilanden Antiparos en Naxos. Het eiland is dor en droog, maar heeft prachtige rotsformaties in bizarre vormen Paros staat bekend om het Parisch marmer wat wereldwijd als mooiste wordt beschouwd. De hoofdstad Parikia heeft een gezellige haven. De boulevard is een aaneenschakeling van terrasjes. De binnenstad is zeer pittoresk met smalle steegjes vol winkeltjes. Destijds is het als doolhof aangelegd om de inwoners te beschermen tegen Venetiaanse piraten.. Aan de noordkant ligt het vissersdorp Naoussa. Volgens zeggen het mooiste haventje van de Cycladen..Oordeel zelf!

Chora of Naxos stad ligt aan de voet van een Venetiaans kasteel: Kastro. Om bij het Kastro te komen moet je ook hier door een doolhof van smalle oplopende straatjes, trappen en middeleeuwse poorten. Tussen de imposante muren, poorten en torens van het Kastro staan in kleine straatjes de huizen van patriciërsfamilies. Een prachtig decor! Meest bekend van de Naxos stad is de stenen poort die de ingang moest vormen van de Apollotempel. De tempel is nooit gebouwd, maar je bent eigenlijk verplicht om bij de poort op het kleine rotseilandje voor de haven de zonsondergang te bekijken: spectaculair!

Amorgos: rust en schoonheid

Dit langgerekte, smalle eiland is het meest oostelijk gelegen eiland van de Cycladen. Het kleine hoofdstadje Amorgos ligt fraai tegen de helling van het Krikelosgebergte, dat het eiland domineert. De witte huisjes zijn gebouwd rondom een groot Venetiaans kasteel in het centrum. Zeer veel gefotografeerd wordt het smalle, witte klooster Chozoviotissa, dat in 1088 gedeeltelijk in de rotswand is gebouwd. De windmolens zijn ook een bezoekje waard. De belangrijkste havenplaats Katapola ligt aan een beschutte baai aan de westkust. De oostelijke kant van het eiland heeft steile kusten en wordt de “muur van Griekenland” genoemd. Rond de oorspronkelijk gebleven dorpen van het eiland zijn kleine olijfboomgaarden, druivenranken en appelbomen te vinden.

Dag 1 Amsterdam - Athene

Vanuit Nederland aankomen in Athene is voor velen een feest, voor sommigen een kleine cultuur omslag. Vanuit de lucht heb je een prachtig zicht op het grote Peloponnisos of Evia en vlakbij Athene ook op de eilanden Aegina, Hydra en Kea. Je ziet de stad, de havens en ferries op het water. De vakantie is begonnen… Vanaf het vliegveld ben je in 45 minuten op de jachthaven Alimos Marina Kalamaki. Het wordt een dag om je verblijf voor de komende week gezellig en comfortabel in te richten: kennismaking met je medereizigers, de schipper of de lokale verhuurder, inkopen doen en de bagage en boodschappen een plek aan boord geven. ’s Avonds lekker uit eten op het strand of in een gezellige straatje achter de haven. Voor wie nog energie over heeft, is de openluchtdisco in het hoogseizoen tot vroeg in de ochtend open. Voor alle anderen: oordopjes in (openluchtdisco(!)) en lekker in slaap wiegen aan boord.

Dag 2 Athene – Kaap Sounion

Een dagje om in te slingeren. We varen in de buurt van de scheepvaartroutes naar Pireas en laten de drukte van Athene achter ons. Vanavond liggen we voor anker in een baai. Het vlees, de calamares en de lekkere vis kunnen we grillen aan boord of we kiezen voor gemak: op de wal liggen een paar taveernes en na de Griekse gerechten peddelen we met het bijbootje onder de sterren terug naar ons zeiljacht… Het genieten is begonnen! Kaap Sounion is bekend vanwege de indrukwekkende Tempel van Poseidon. Vanuit Athene komen hier komen veel mensen naar toe voor de mooie zonsondergang. Wanneer je liever in alle rust geniet, raden we je aan bij zonsopkomst het wandelingetje naar de tempel te maken!

Afstand: ca. 25 mijl

Dag 3 Kaap Sounion – Kithnos

Cycladen here we come! We laten vandaag het vaste land achter ons en zeilen langs Kea naar de noordoost kant van Kithnos. De wind kan hier lekker tussen de eilanden door waaien vanuit een noordoostelijke richting. En wij varen de eerste dagen naar het zuiden of zuidoosten, dus we kunnen lange slagen maken! Eenmaal om de noordpunt van Kithnos heen zie je een aantal mooie baaien liggen. Wij zoeken de baai bij het dorpje Loutra: een klein Grieks kuuroord, goed beschermt tegen de wind, inclusief loungebarretjes! In de hoek van de baai is een soort “zwembad” aangelegd waar warme thermale bronnen op uitkomen.

Afstand: ca. 30 mijl

Dag 4 Kithnos – Paros

Als je een vroege vogel bent, kies dan voor wakker worden met een duik in het heerlijke water en neem met je snorkelset een kijkje om de hoek. Hier ligt een mooie snorkelbaai. Vandaag steken we met een lange tocht dwars door het centrum van de Cycladen heen naar Paros. Als de wind noordelijk is, wordt dit een heerlijke tocht op “ruimwindse” koers. Paros is sfeervol, mooi, gezellig en toeristisch. Na twee dagen relatieve rust kunnen we hier kiezen uit twee bruisende havens! We kiezen voor Paroikia om ’s avonds te kunnen eten bij Dionisos waar oma de beste “Stifado” ooit maakt… Heel Paroikia is trots op de huiswijn en ook deze smaakt goed! Voor degene die nog wil feesten, zijn er goede party-spots, al neem je voor de betere feesten de bus naar die andere haven, Naousa, met overigens ook nog adembenemende uitzichten over de zee...

Afstand: ca. 45 mijl

Dag 5 Paros – Naxos

Naxos is om de hoek. Afhankelijk van de wensen aan boord kunnen we de tijd gebruiken voor: uitslapen, meer van Paros zien, zeilen(!), een baai op zoeken en uitgebreid lunchen en ontspannen of op tijd naar Naxos zeilen en daar wat ondernemen. Naxos-stad is een gezellige havenplaats met behalve veel taveernes, leuke kroegen, en winkeltjes ook een mooi “Kastro”. Je kunt makkelijk verdwalen in de kleine steegjes en de honderden poortjes en onderdoorgangen naar het Venetiaanse kasteel. Zorg er sowieso voor dat je voor zonsondergang op het schiereilandje voor Naxos-stad bent: al zijn ze iedere dag prachtig, de zonsondergang bij de oude Griekse Poort is wereldberoemd en absoluut fotogeniek!

Afstand: ca. 15 mijl

Dag 6 Naxos – Amorgos

’s Ochtends nog even genieten op een terrasje aan de boulevard. Het is hier al vroeg een komen en gaan van toeristen. Bij het uitvaren van Naxos nog een blik op het fort en de Griekse poort van de Apollotempel. Maar niet te lang, want om de hoek ligt een gevaarlijk rif en aan de westkust zitten veel windsurfers omdat er vaak een harde wind staat! Vandaag weer zo’n heerlijk stuk “ruime wind” richting het zuidoosten: we zeilen naar het eiland Amorgos. Daarna zullen we langzaam maar zeker de sterke noordelijke Meltemi steeds meer van voren gaan voelen...

Afstand: ca. 40 mijl

Dag 7 Amorgos - Amorgos

Een relaxdag. Alle eilanden hebben wel een reden om een dag te blijven. We kiezen nu voor de rust en het ontspannen leven op Amorgos. De dag begint met een heerlijk ontbijt in de ochtendzon. Daarna rijden we met een gehuurde scooter naar het spectaculair gelegen klooster van Panagia Hozoviotissa. Dit wil je niet missen! Het klooster ligt aan de andere kant van het eiland. Deze zijde wordt ook wel de muur van Griekenland genoemd, naar de enorme rotswand waarmee Amorgos uit de zee verreist. Via een steile weg dalen we af naar het klooster dat tegen de rotswand lijkt geplakt. Het laatste stuk moeten we lopen. De witte muren staan hier al meer dan duizend jaar te schitteren in de zon en steken scherp af tegen de rotsen. Een uur later lunchen we op een strand waarvandaan de rotswanden nog indrukwekkender lijken. Op sommige plaatsen steken ze loodrecht omhoog. We eindigen deze dag in de “Chora”: de hoofdstad bovenop het eiland. Chora op Amorgos is een typisch Cycladen dorp: smalle slingerende steegjes met trappen, poorten en witgekalkte muren, pergola’s voor de schaduw op het terras, schitterende bougainville, de geur van tijm, oude vrouwtjes in bloemenjurk, katten, blauwe deuren en luiken. Bovenin het dorp een klokkentoren en buiten het dorp op de heuvels staan witte windmolens. Alles gaat een paar versnellingen trager en ademt een ontspannen rustige sfeer. In die sfeer is het heerlijk genieten van de Griekse keuken en wijn!

Dag 8 Amorgos – Santorini

Eén dag rust en we kunnen er weer tegenaan! Vandaag draaien we richting het zuidwesten. Veertig mijl verder ligt het vulkanische eiland Santorini. We vertrekken op tijd om ’s middags nog wat te kunnen ondernemen op het meest gefotografeerde Griekse eiland. Het eerste wat wij zien zijn de zwarte stranden aan de oostkant van het eiland: niet speciaal fotogeniek… We kiezen voor de jachthaven aan de zuidkant van het eiland waar we bij de havenmeester een scooter of autootje huren om het eiland te verkennen. Eenmaal onderweg naar de hoofdstad Thira begrijp je steeds beter waarom hier zo veel wordt gefotografeerd: Thira ligt bovenaan een diepe afgrond de zee in. Ook hier de kronkelende steegjes, witte muren, blauwe koepels, trappen en poorten. Eenmaal in het centrum aangekomen, heb je op ieder hoekje een prachtig uitzicht op de kratereilanden, de zee, de afgrond en de witte huisjes met tegen de rotsen geplakte terrassen… Je kunt hier een wandeling naar beneden maken (en daarna zwetend te voet of per ezel naar boven), of een leuk restaurant uitzoeken en met lekker eten en drinken genieten van het kleurenspel dat de zon en Santorini je cadeau doen…

Afstand: ca. 40 mijl

Dag 9 Santorini – Ios

Vandaag zeilen we naar het noorden. We beginnen met de tocht dwars door de krater van Santorini. In het midden van de krater ligt een eiland met geneeskrachtige warmwaterbronnen. Zelfs dichtbij de eilanden is het afschuwelijk diep… wie durft, kan bij rustig weer een frisse duik nemen… Daarna een lekker stuk opkruisen! De haven van Ios ligt in een diepe baai die goede beschutting tegen de opbouwende golven uit het noorden biedt. Terwijl de ferry de eilandhoppers komt afzetten, kunnen wij prachtig zeilen door de baai en een goed moment afwachten voordat we aanleggen. Ios is al jarenlang een populaire bestemming als “party-island”. Het dorp ligt een stukje de heuvel op en is een happening op zich: niets dan barretjes, taveernes, disco’s, etc.. Mocht je een nachtje door willen halen op de wal, dan is dit the place to be!

Afstand: ca. 28 mijl

Dag 10 Ios - Folegandros

Een kippeneindje! Dus vandaag kunnen we héél rustig aan beginnen. Wat te doen? Uitslapen, zwemmen, ankeren bij een idyllisch strandje, uitgebreid ontbijten op een terras, boekje op het dek…. Hè wat vervelend allemaal! Maar Folegandros mag je niet overslaan. Het is een klein eiland en er komen niet veel toeristen. Hierdoor is het authentiek en erg sfeervol gebleven. We zorgen dat we ruim voor zonsondergang aankomen om met een oude gammele bus naar de “Chora” boven op de berg te rijden. Op de plek waar de bus stopt, begrijp je vanzelf waarom je hier voor zonsondergang moet zijn…. ’s Avonds gaan we eten bij de “Goochelaar”; een tentje op het kleine plein onder een grote boom. Aparte hoofdgerechten hebben ze niet, je krijgt in plaats daarvan allerlei lekkernijen. Bovendien wordt je vermaakt door de eigenaar. Pas op voor de drie-flessen-trechter… en veel plezier met de puzzels.

Afstand: ca. 15 mijl

Dag 11 Folegandros – Sifnos

Ook deze tocht is niet heel lang, zodat we tijd hebben om uitgebreid te laveren en Sifnos van alle kanten bekijken. Sifnos heeft in het noordwesten een ferryhaven. Wanneer de Meltemi blaast, waait het daar twee beaufort harder dan op zee en de ankergrond is slecht…. Genoeg reden om te kiezen voor een idyllische baai in het zuidwesten bij het dorpje Vathi. Het eiland oogt vooral bruingroen met witte huisjes. Toch is het een populair wandeleiland en zeker de moeite waard. De baai van Vathi ligt goed beschut, heeft een schitterend strand met op de wal een klooster en een paar restaurantjes voor vanavond. Vanuit dit pittoreske dorp kun je een adembenemende tocht maken naar de hoofdstad Apollonia. Net als op de andere eilanden een wit geschilderd dorp met kronkelende steegjes, trappen en poorten. Er liggen veel wandelpaden naar de buurtdorpen en onderweg moet je zeker binnenstappen in één van de keramiek werkplaatsen.

Afstand: ca. 24 mijl

Dag 12 Sifnos – Milos

Het begint herkenbaar te worden! Wakker worden in een idyllische baai, een frisse duik in het water, even naar het strand toe zwemmen om de spieren op te warmen, boodschappen doen, uitgebreid ontbijten en… zeilen! Op naar Milos. Een behoorlijk eiland met een knusse en gemoedelijke sfeer, maar nog lang niet zo populair als Naxos of Santorini. Vanuit de verte zie je op een heuvel een kasteel met een prachtig stadje liggen. Dat is de hoofdstad Plaka. Wij zeilen daaromheen een diepe baai binnen. Eerst zie je links het fotogenieke vissersdorpje Klima en een stukje verder de haven van Milos. Op de boulevard is het gezellig druk; veel excursiebootjes die je naar Klima of Kleftiko brengen… Beide zijn alleen bereikbaar per boot en mag je eigenlijk niet missen. Kleftiko zijn zeegrotten op de zuidwestelijke punt van het eiland en hier snorkelen is een fantastische ervaring! Mocht je een dag op Milos blijven, dan is ook de noordkust geweldig met onder andere Sarakiniko; een bizar wit rotslandschap aan zee. Helaas, in deze route-opzet hebben we die extra tijd niet; we willen vandaag op tijd eten in de kleine taverne O Hamos (waar je korting krijgt als je het raadsel op het bord bij de deur weet op te lossen).

Afstand: ca. 21 mijl

Dag 13 Milos – Hydra

Eigenlijk NACHT 12 Milos – Hydra. We vertrekken namelijk voor zonsondergang voor een lange tocht. Wanneer er voldoende ervaren bemanning aan boord is, maken we een wachtsysteem zodat je op afgesproken tijden eet, zeilt en slaapt. Alles aan boord! Als de wind uit het noordoosten komt dan wordt dit zeker 65 mijl ‘aan de wind’ zeilen en hebben we 13-15 uur nodig. Maar misschien hebben we geluk… en komt de wind meer uit het noordwesten, dan gaan we laveren en komen er nog wat zeiluren bij! In ieder geval zal je de zonsondergang en -opkomst meemaken aan boord. Het eerste eiland dat we de volgende dag zien is Hydra. We zeilen om het eiland heen naar een beschutte baai met een kenmerkende populaire haven; de huizen zijn als een amfitheater om de baai tegen de heuvels gedrapeerd. De sfeer is een tikkeltje mondain, met prachtige steegjes, achteraf taveernes, visrestaurants, galeries en juweliers. En dat terwijl op dit autoloze eiland alles met ezeltjes wordt vervoerd… uiteraard liggen er meestal wel een paar enorme privé jachten voor de haven die ’s avonds als een kerstboom oplichten.

Afstand: ca. 65 mijl

Dag 14 Hydra – Poros

Na een heerlijke nachtrust om bij te komen van onze “oversteek” van Milos naar Hydra hebben we deze ochtend alle tijd om het eiland te verkennen. Dat kan te voet in en rond het plaatsje of met de zeilboot door naar een fijne baai te zeilen en daar de wal op te gaan (of gewoon achter het anker genieten met een boekje op het dek in de zon…). Naar Poros is een korte tocht waarbij we de Cycladen definitief achter ons laten en de Saronische Golf binnen zeilen. In de smalle zeestraat zie je meteen wat dit stadje zo leuk maakt: een levendige boulevard met terrasjes, taveernes, winkeltjes, heel veel zeiljachten en een enkel cruiseschip. Het is niet groot en heeft veel sfeer. Als we eenmaal aan de kant liggen kun je de trapstraatjes beklimmen naar de witte klokkentoren die boven het dorp schittert of je archeologische hart ophalen bij het Heiligdom van Poseidon. En ‘s avonds bouwen we -voor wie wil- een feestje in één van de bars!

Afstand: ca. 11 mijl

Dag 15 Poros – Athene

De laatste dag… na het ontbijt op de kade nog één keer alle rituelen die bij de ochtend horen: tochtplanning, zeilklaar maken, afvaren, zeil omhoog en motor uit! Via de eilanden Methana en Aegina hebben we een fijne tocht naar Athene voor de boeg. Een laatste dag volop genieten. Tegen de avond zeilen we de jachthaven van Athene binnen. Na het eten blijven we misschien lang op het terras zitten of belanden in één van de bars in de haven. Voor wie nog energie over heeft, gaat de openluchtdisco in het hoogseizoen tot in de late uurtjes door. Voor alle anderen: oordopjes in (openluchtdisco(!)) en lekker slapen.
Wanneer je de volgende dag laat op de dag terugvliegt, heb je alle tijd om ’s ochtends naar het oude centrum van Athene -de Plaka- te gaan en de Akropolis te beklimmen. Een absolute aanrader!

Afstand: ca. 30 mijl

Wat anderen vinden?

Ervaringstocht Cycladen

4.6 gemiddelde uit 26 beoordelingen

Johanneke, Rijssen

'superleuke reis'

Mariëtte,

'We hebben een geweldige vakantie gehad. De sfeer aan boord was super en er was een goede klik met alle medepassagiers en de schipper. Dit is wel belangrijk want je zit toch 2 weken samen op de boot. Bij ons aan boord liet iedereen elkaar in zijn of haar waarde, werd goed samen gewerkt en hebben we ontzettend veel lol gehad. Ook hadden we een heerlijk ruime boot en omdat we in september gingen een prima zwemtemperatuur tijdens de zwem- en snorkelstops in prachtige baaitjes. De Cycladen is een prachtig gebied met meestal voldoende wind om goed te kunnen zeilen. We haalden zelf 9 knopen tijdens een van onze tochten. Ook het nachtzeilen was een gave ervaring. Overall kapitein Peter weet precies de mooie te vinden om er een mooie tocht van te maken.'

P Valkenburg,

'Wederom een geslaagde vakantie met volop aktief zeilen. Zelfde Cycladen tocht reeds eerder gedaan, maar via geheel andere eilanden en route.
En ook nu veel zon en bijna altijd wind.'

Emma Sloof, Amsterdam

'Ik heb een heerlijke vakantie gehad! '

Ingrid,

'prachtige tocht. zelden zoveel mooie natuur gezien en op een leuke manier mijlen gemaakt. Dolfijnen bij Poros en Naxos, visarenden overal, en voor anker in de baai van Santorini op de eerste rang voor de zonsondergang. 't helpt als de schipper zo attent is als Jeroen, de bemanning gezellig en inschikkelijk èn als 't schip aantrekkelijke extra's heeft [in ons geval: veel gadgets, een balzaal van een kajuit en geluidsinstallatie met speakers aan dek]. daarnaast waren de Grieken hun gastvrije zelf. veel gelachen, veel geleerd. top'

J.A. van Wageningen, Dordrecht

'Het is nu voor de derde keer dat ik deze tocht heb meegemaakt. Iedere keer toch weer anders doordat nieuwe en andere plekken worden aangedaan, mede door inbreng van de deelnemers.
Veel afwisseling, ook met de wind, nachtzeilen en diversiteit aan eilanden..'

<span class="ervaring">"Wederom erg genoten van de wind, het zeilen, de zon"</span><span class="naam">Frans, Amsterdam</span>

'Dit was alweer de 4e Cycladen tocht voor mij. Wederom erg genoten van de wind, het zeilen, de zon en natuurlijk de mooie uitzichten en het lekkere eten. Deze reis was er erg veel wind en eigenlijk hebben we altijd wel met een rif moeten varen. Tochten waren tussen de 30 en 40 mijl. Verder was er door de stevige wind ook aardig wat golfslag. Deze tocht is zeker aan te raden voor mensen die graag en veel willen zeilen. Soms is er de noodzaak om vroeg op te staan. Het is niet een vakantie waar je eindeloos in een kroeg hangt en je eindeloos kunt uitslapen. Er moet wel gezeild worden. Het is niet voor niets een ervaringstocht.'

<span class="ervaring">"Wat een super week! Geweldig kunnen zeilen"</span> <span class="naam">Marleen de Jongh– Slaghter, Leeuwarden </span>

'Wat een super week! Geweldig kunnen zeilen op de mooiste plekken. Lange stukken gevaren wat erg goed ging. Het is heerlijk om zolang op het water te zijn en bezig te zijn met het zeilen. Mooie grote en schone boot. Gezellige en soms ook hard werkende mensen. Ik heb de tijd van mijn leven gehad, bedankt!'

<span class="ervaring">"Naar de zonsondergang gekeken vanaf de Santorini"</span> <span class="naam">Arnoud</span>

'Deze vakantie was echt iets voor mij. Lange afstanden varen betekent dat je op zoveel mooie verschillende plekken komt. Ook ’s nachts varen was een hele ervaring, geweldig! Het gevoel dat je aan het kamperen bent op het water, apart, spannend maar ook wel verschrikkelijk leuk. Naar de zonsondergang gekeken vanaf de Santorini, moet je gedaan hebben! Soms vond ik de tochten lang maar al met al was dit een geweldige vakantie. '

<span class="ervaring">"Zelfs nachttochten gemaakt! Fijne mensen, fijne instructeur"</span> <span class="naam">A. Dongen</span>

'Lange tochten, soms iets te lang voor mij. Maar goeie middenweg voor de verschillende niveaus aan boord. Uithoudingsvermogen op de proef gesteld. Zelfs nachttochten gemaakt! Fijne mensen, fijne instructeur. Al met al een geslaagde week.'

<span class="ervaring">"Gezellige groep, allemaal gemotiveerd en lekker met elkaar kunnen lachen"</span> <span class="naam">Ayhan, Zoetermeer</span>

'Lekker twee weken lang op het water! Flink wat afstanden afgelegd. Veel de gelegenheid gekregen om zelfstandig te varen. Gezellige groep, allemaal gemotiveerd en lekker met elkaar kunnen lachen.'

<span class="ervaring">"Intensief zeilen, navigeren, opruimen, en zonnen! .. twee fantastische weken"</span> <span class="naam">Koen van Dam, Utrecht</span>

'Als je van een actieve en sportieve vakantie houdt is deze zeilcursus zeker aan te raden. Je komt op de mooiste plekken met de gezelligste mensen. Intensief zeilen, navigeren, opruimen, en zonnen! Als je net zoveel van zeilen houdt als ik, zijn dit twee fantastische weken. '

<span class="ervaring">"Zelf veel aan het roer gestaan en het voelde fantastisch"</span> <span class="naam">Juliët Stam</span>

'Een heerlijk lange tocht gemaakt. Lieve instructeurs en aardige mensen om mij heen. Zelf veel aan het roer gestaan en het voelde fantastisch. 15 dagen was eigenlijk niet lang genoeg! Midden van de reis een beetje zeeziek door de geweldig hoge golven maar was het waard. En het eten in Griekenland, fantastisch!'
Lees meer
keyboard_arrow_up
Bekijk ons totale aanbod