zeilen-ijsselmeer-2023-21.jpeg

Dagschipper op kustwater

Ben je een ervaren zeiler met een CWO Jachtzeilen 2 non-tidal diploma op zak? En wil je ook onder iets ruigere omstandigheden als schipper aan het roer staan van een kajuitzeiljacht? Dan is het tijd voor de volgende stap: je CWO Jachtzeilen 2 tidal diploma. Tijdens onze 7 daagse zeilcursus jachtzeilen CWO 2 leer je zelfstandig en verantwoord zeilen op stromend water zoals de Noordzee en Waddenzee. De cursus is intensief, doelgericht en superleuk. Een fantastische uitdaging voor de gevorderde, sportieve zeiler.
...

Hieronder vind je de prijzen en verschillende vertrekdata van deze reis. De cursus varen we 4 a 5 keer per seizoen. Staat jouw gewenste vertrekdatum er niet tussen of wil je iets weten? Neem dan contact op om te overleggen.

Inbegrepen

De prijs van de cursus is per persoon en inclusief:
- accommodatie aan boord van het zeiljacht,
- zeilkleding,
- reserveringskosten,
- ervaren instructeur.

Niet inbegrepen:

- maaltijden,
- havengelden buiten de thuishaven,
- brandstof,
- annuleringsverzekering,
- bijdrage aan de boordkas (zie ook praktisch)

Bijzonderheden, afwijkende data of grotere groep

Wil je advies of ben je met een grotere groep, neem gerust contact met ons op voor maatwerk oplossingen. E-mail ons of bel telefoonnummer: 036 - 521 82 10.

Annuleringsverzekering

Het is verstandig om een annuleringsverzekering af te sluiten, ook bij een last minute reis. Amorgos kan een annuleringsverzekering bij Allianz Assistance voor je afsluiten. W

...ij bieden twee varianten, een verzekering voor 'Annulering' en een verzekering voor 'Annulering All risk'.

De verzekering 'Annulering' is een complete verzekering:
- met dekking van je annuleringskosten;
- verzekerd bij annulering of afbreken van de reis;
- en 24/7 reisassistentie.

Met de verzekering 'Annulering All risk' bereid je de dekking uit: moet je je reis annuleren of uitstellen vanwege een plotselinge en onvoorziene gebeurtenis waarover jij geen controle hebt en die jij niet had kunnen voorzien en die jou voor je vertrekdatum treft? Maar staat deze gebeurtenis niet in de voorwaarden van de verzekering Annulering genoemd. Dan krijg je met de verzekering Annulering All risk de annuleringskosten van je reis vergoed. Er geldt hierbij een eigen risico van 25%.

De premies zijn:
Annulering: 7,14% van de reissom
Annulering All risk: 9,08% van de reissom

In het Dekkingsoverzicht Kortlopende Annuleringsverzekering lees je waar je wel en niet voor bent verzekerd.

Woonachtig in België?
Ben je woonachtig in België, dan kun je rechtstreeks bij Allianz Assistance een verzekering afsluiten. Kijk daarvoor op de website https://www.allianz-assistance.be.
Lees meer

Voor wie is de Zeezeilen CWO 2 tidal cursus?

De Zeezeilen CWO 2 tidal cursus kent een open inschrijving. Iedereen met zeilervaring op een niveau dat vergelijkbaar is met CWO 2 non-tidal is van harte welkom. Dat wil zeggen dat je onder rustige omstandigheden op bijvoorbeeld het Markermeer kunt schipperen.

Je stapt aan boord met maximaal vijf deelnemers en een instructeur. En je zult heel veel gaan zeilen! We zijn lange dagen aan boord en laten ons leiden door wind, stroom en het tij. Een aanrader voor iedereen die ervaring op wil doen met het zeilen op stromend water

Het is geen 'survival-tocht', maar wanneer je niet zeker weet of je al op dit niveau zit, raden we je een 3-daagse CWO 1 & 2 (non-tidal) cursus aan of de ervaringstocht Waddenzee.

Zeilniveau's

Je hebt voor de training ruime zeilervaring nodig: het zijn toch langere afstanden op open water. We hebben deelnemers die zelfstandig schipperen op CWO niveau Jachtzeilen non-tidal 2, maar ook deelnemers met een redelijke hoeveelheid zeilervaring op ruim water (noordzee of middellandse zee), en die vaak ook zelfstandig schipperen.

Voorbereiding

Voor de meeste cursussen hoef je je niet specifiek voor te bereiden, het mag natuurlijk wel.

Heb je nog geen Klein Vaarbewijs 2 (KVB 2), dan is dat voor deze cursus een geweldige start waar je veel profijt van hebt tijdens de cursus Zeezeilen CWO 2 tidal.

Amorgos organiseert een aantal Klein Vaarbewijs cursusdagen. In combinatie met een Jachtzeilen CWO 2 tidal cursus krijg je korting op een Klein Vaarbewijs cursus. Informeer naar de mogelijkheden.

Gaat een cursus Klein Vaarbewijs je te ver als voorbereiding, kijk dan eens onder "Theorie en Voorbereiding" voor boeken, links en leskaarten die we gebruiken. Het standaardwerk om je in te lezen is de Leidraad voor Kajuitjachtzeilers (te bestellen bij Bol.com).

Je medecursisten

De leeftijd van onze deelnemers varieert van 20 tot 70 jaar. De minimum leeftijd om deel te nemen aan een individuele cursus is 18 jaar. De praktijk leert dat de meeste deelnemers tussen de 25 en 55 jaar zijn.

70% van onze deelnemers op de CWO 2 tidal cursus boekt alleen, de rest komt met z'n twee. Je bent dus eigenlijk nooit de enige alleengaande op een training. Je hebt geen zeilervaring nodig om deel te nemen. We hebben deelnemers die goed kunnen zeilen, maar ook deelnemers die nog nooit een voet aan boord hebben gezet.

Groepen

Ben je met z'n twee of meer dan kun je een CWO 2 tidal ook als groepscursus boeken. Je weet dan zeker dat er geen andere cursisten bij je aan boord komen en hebt meer invloed op de inhoud van de training.

Per jacht geven we tot maximaal 5 personen groepsles. Houd er rekening mee dat wanneer de groep groter wordt, er relatief minder tijd per persoon is om te oefenen.

Markermeer en IJsselmeer; Zuiderzee

Ooit getijdenwater, de Zuiderzee, maar door de bouw van de afsluitdijk verdeeld in IJsselmeer en Waddenzee. De dijk Enkhuizen - Lelystad scheidt het IJsselmeer van het Markermeer.

Aan het Markermeer vind je oud en nieuw land. Almere en IJburg bieden een nieuwe kans om te wonen in de buurt van het water. Plaatsen als Muiden, Marken, Hoorn, Edam, Volendam en Monnickendam zijn oude Zuiderzeehavens met een rijke historie.

Eenmaal aan wal maakt juist deze afwisseling het Markermeer een prachtig gebied om te zeilen. De moderne Marina Muiderzand is van alle gemakken voorzien en zeilend langs het stadsdeel Zeeburg heb je uitzicht op het snelst groeiende deel van Amsterdam.

Daar staat de opvallende klederdracht van bijvoorbeeld het eiland Marken tegenover. Of de oude vesting van Muiden en het forteiland Pampus, dat deel uitmaakte van de Hollandse Waterlinie.

Gezelligheid

In de oude Zuiderzee havens zoals Volendam, Monnickendam, Edam en Hoorn kun je prima uit eten of genieten van de bedrijvigheid rond de havens. En natuurlijk vind je ook rond het IJ in Amsterdam - op steenworp afstand van Marina Muiderzand - veel vertier.

Wind

Zowel het IJsselmeer als het Markermeer zijn ontspannen vaargebieden zonder getijdenstroom. Vaak staat er een westelijk wind, kracht 2 tot 5. In in het voor- en najaar heb je enkele dagen kans op stevige wind die de omstandigheden een stuk uitdagender maakt.

IJsselmeer

Het IJsselmeer is het grootste meer van Nederland. Een belangrijke functie van het IJsselmeer is de omliggende gebieden voorzien van zoetwater. Dit wordt gebruikt als een drinkwatervoorziening, maar ook om kanalen door te spoelen en verzilting van de polders in Noord-Nederland tegen te gaan.

Watersport

Belangrijk voor de watersport zijn de plaatsen Lelystad, Lemmer, Medemblik en Enkhuizen. Enkhuizen en Lelystad liggen zowel aan het Markermeer als aan het IJsselmeer, hebben meerdere jachthavens, veel plaatsen voor de 'bruine vloot' en zijn de twee plaatsen waar een sluis door de Houtribdijk ligt.

Urk

Een bekende plek aan het IJsselmeer is Urk. Tot 1939 was Urk een eiland in het IJsselmeer. Wanneer je de haven op het oude eiland aanvaart, waan je je in lang vervlogen tijden.

Voorbeeldroute

Voorbeeldroute CWO 2 Tidal
Dag 1 Almere-Makkum (51 mijl)
Dag 2 Makkum-Terschelling (50 mijl)
Dag 3 Terschelling- Vlieland (15 mijl)
Dag 4 Vlieland – Texel (40 mijl)
Dag 5 Den Helder-IJmuiden (40 mijl)
Dag 6 IJmuiden-Almere 25

De werkelijke route wordt bepaald door de omstandigheden.

Dag 1: Muiderzand - Makkum

’s morgens om 09:00 uur verzamelen we en gaan we inschepen. Boodschappen zijn al gedaan zodat we bijtijds kunnen vertrekken. De eerste dag is het einddoel Makkum. Een afstand van ruim 50 mijl. Onderweg naar Makkum leren we alles over zeiltrim en navigatie op het Markermeer en IJsselmeer. We passeren de eerste sluis bij Enkhuizen. Tegen de avond arriveren we bij Makkum of Kornwerd. Afhankelijk van de tijd besluiten we om te blijven liggen of door te varen naar Harlingen.

Dag 2: Makkum - Terschelling

Vanuit Makkum vertrekken we op tijd want we hebben weer een lang rak voor de boeg. De eerste kennismaking met getijde water: de Boontjes. Kunnen we hier wel overheen? Even uitrekenen. Bij Harlingen gaan we linksaf. Linksaf? Nee natuurlijk niet, we zijn immers op het water. Bij Harlingen gaan we bakboord uit. De Waddenzee ligt voor ons. Nu leren we alles over navigatie, stroming, diepte, vaargeulen en betonning. Ruim voor Terschelling gooien we het anker uit en gaan we uitgebreid koken. Na het diner vertrekken we weer richting Terschelling, het zal dan al wel donker zijn. Echt een ware belevenis om in het donker Terschelling aan te lopen. Vandaag afgelegd ongeveer 50 mijl.

Dag 3: Terschelling - Vlieland

Na 2 dagen van 50 mijl vandaag wat minder om weer even op adem te komen. We gaan naar Vlieland (ongeveer 15 mijl) De hele dag besteden we aan het leren omgaan met stroom: wat doet de stroom met je boot, hoe kun je gebruik maken van de stroom, wat doet de stroom met een MOB situatie? En vooral hoe ga je een haven in (Vlieland) met een sterke dwarsstroom?

Dag 4: Vlieland - Texel

Op dag 4 staat Texel op het programma. Dat wordt flink rekenen want we hebben niet overal genoeg water. Tegen de middag gooien we weer het anker uit en gaan uitgebreid lunchen. De afstand vandaag is ongeveer 40 mijl dus zullen we tegen de avond Texel binnenlopen.

Dag 5: Texel - IJmuiden

Een slow start want we hebben weer een flink rak voor de boeg: IJmuiden, ongeveer 50 mijl vanuit Texel. Maar het einddoel is dan wel ook de moeite waard. IJmuiden binnenlopen bij donker. Onderweg leren we varen op gegist bestek en op dieptelijnen. Het zal je maar gebeuren dat je apparatuur uitvalt, dan wil je toch weten waar je bent. Tegen het donker kunnen we IJmuiden al zien liggen, nou ja we zien een kerstboom vol met lampjes en lichtjes waarvan er ook nog een aantal bewegen. Dat wordt zoeken! Moe maar voldaan zullen we in het donker afmeren in IJmuiden.

Dag 6: IJmuiden - Muiderzand

Het zit erop. We hebben een rustige tocht over het Noordzeekanaal. Nou ja, rustig? We worden regelmatig ingehaald door grote vrachtschepen of misschien wel een cruiseboot en onderweg schieten er links en rechts binnenvaartschepen uit de zijkanalen. Het IJ is helemaal bijzonder, het is net een mierennest van door elkaar varende ponten, vrachtboten. De laatste hindernis is de Oranjesluis. Na al onze ervaring natuurlijk een “makkie”. Rond 15:00 uur zijn we weer terug ij IJmuiden.

Wat anderen vinden?

Jachtzeilen CWO 2 tidal

4.8 gemiddelde uit 34 beoordelingen

harry wagemakers, Dordrecht

'Terug van 7-daagse CWO-2 Tidal op de Waddenzee en deels de Noordzee.Onder inspirerende leiding van instructeur Frank Texel, Vlieland, Terschelling, Harlingen, Den Helder en Amsterdam aangedaan. Afhankelijk van de weersomstandigheden geleerd om te gaan met eb/vloed en stroming. De moeilijke passage''s zoals Pollerdam en invaart haven Vlieland onder de knie gekregen.

''s Nachts varen om lichtkarakters van boeien te kunnen onderscheiden.

En biefstuk eten bij Loetje in Amsterdam Marina.

Een aanrader voor iedereen die ervaring op wil doen met het zeilen op stromend water. Het smaakt naar meer!'

Gerard van Gils, Delfgauw

'Een zeer goede cursus als je plannen hebt om op de Wadden te gaan zeilen. Naast de kennis en vaardigheden worden aan aantal routes (geulen)verkend en in bekende havens overnacht. De week is voorbijgevlogen en met de andere cursusten en de trainer een gezellige en leerzamen week achter de rug en het had nog beter kunnen zijn als de wind in de laatste dagen niet was gaan liggen. '

Joost, Amsterdam

'Een goede en gedegen cursus voor iedereen die op het wad of stromend water wil (gaan)varen. Alle dagen werden volledig benut met een goede afwisseling tussen theorie en praktijk. Op Den Oever na hebben we alle (westelijke) waddenhavens aangedaan. Varen over de Noordzee (via IJmuiden) naar en van het wad is een heerlijk begin en een goed einde. Het Marker- en IJsselmeer hebben we dan ook overgeslagen.
Alle cursisten waren gedreven en enthousiast waarbij naast de uitstekende instructie en begeleiding van Frank ook van elkaar geleerd werd.
Dan nog de bonus van zeehonden, bruinvissen en de prachtige natuur.
Super week!!!!!
'

I. Halfman, Amsterdam

'Direct na het behalen van het TKN certificaat met de eerste boot van Amorgos het wad en de Noordzee op gegaan. Gevaren route: Muiderzand - Stavoren - Vlieland - Ter Schelling - IJmuiden - Texel - Enkhuizen - Muiderzand. Vanwege de snelheid van het schip (Farra) kwamen we met licht in IJmuiden aan, dus het feest van lampjes hebben we gemist. Theorie in praktijk kunnen brengen, en afgezien van regen hebben we alle weersomstandigheden gehad. '
keyboard_arrow_up
Bekijk ons totale aanbod