zeilen-ijsselmeer-2023-05.jpeg

7 dagen lang avontuur op het Wad

Rondje Waddenzee is echt een avontuur: 7 intensieve dagen Nederlands eiland-hoppen met enthousiaste zeilers! Deze ervaringstocht is een ideale tocht als voorbereiding op zelfstandig zeezeilen of op een CWO 3 cursus. Natuurlijk hoeft dat niet je doel te zijn; je bent ook welkom wanneer je veel en actief wilt zeilen. Kortom: een boeiende zeilvakantie voor gevorderde zeilers.
...

Prijs en data

We zeilen enkele keren per jaar een ervaringstocht op de Waddenzee. Komen deze data je niet uit? Check dan ook de andere ervaringstochten of misschien de cursus Zeezeilen CWO 2 Tidal. Neem gerust contact op om te overleggen.

Inbegrepen

De prijs van de cursus is per persoon en inclusief:
- accommodatie aan boord van het zeiljacht,
- zeilkleding,
- reserveringskosten,
- ervaren schipper.

Niet inbegrepen:

- maaltijden,
- havengelden buiten de thuishaven,
- brandstof,
- annuleringsverzekering,
- bijdrage aan de boordkas

Bijzonderheden, afwijkende data of grotere groep

Wil je advies of ben je met een grotere groep, neem gerust contact met ons op voor maatwerk oplossingen. E-mail ons of bel telefoonnummer: 036 - 521 82 10.

Annuleringsverzekering

Het is verstandig om een annuleringsverzekering af te sluiten, ook bij een last minute reis. Amorgos kan een annuleringsverzekering bij Allianz Assistance voor je afsluiten. W

...ij bieden twee varianten, een verzekering voor 'Annulering' en een verzekering voor 'Annulering All risk'.

De verzekering 'Annulering' is een complete verzekering:
- met dekking van je annuleringskosten;
- verzekerd bij annulering of afbreken van de reis;
- en 24/7 reisassistentie.

Met de verzekering 'Annulering All risk' bereid je de dekking uit: moet je je reis annuleren of uitstellen vanwege een plotselinge en onvoorziene gebeurtenis waarover jij geen controle hebt en die jij niet had kunnen voorzien en die jou voor je vertrekdatum treft? Maar staat deze gebeurtenis niet in de voorwaarden van de verzekering Annulering genoemd. Dan krijg je met de verzekering Annulering All risk de annuleringskosten van je reis vergoed. Er geldt hierbij een eigen risico van 25%.

De premies zijn:
Annulering: 7,14% van de reissom
Annulering All risk: 9,08% van de reissom

In het Dekkingsoverzicht Kortlopende Annuleringsverzekering lees je waar je wel en niet voor bent verzekerd.

Woonachtig in België?
Ben je woonachtig in België, dan kun je rechtstreeks bij Allianz Assistance een verzekering afsluiten. Kijk daarvoor op de website https://www.allianz-assistance.be.
Lees meer

Voor wie is de Waddentocht geweldig?

Eén ding is zeker bij een ervaringstocht: je zult veel zeilen! We zijn dus ook langere dagen aan boord en we gaan er vanuit dat iedereen aan boord graag wil zeilen.

We zijn deels afhankelijk van het getijde, waardoor we misschien 's avonds of 's ochtends vroeg in de schemer stukken zeilen. Op de wadden kan het best aardig waaien, waardoor we misschien af en toe de zeilen reven en aangelijnd op het dek werken. Daarom is het handig wanneer je zeilervaring hebt en zelfstandig kan functioneren als roerganger.

Het is geen 'survival-tocht', maar wanneer je niet zeker weet of je lange dagen op zeilen leuk vindt, raden we je een 3-daagse CWO 1 & 2 cursus aan of een meezeilvakantie in Griekenland of Kroatië.

De leeftijd van onze deelnemers varieert van 20 tot 70 jaar. De minimum leeftijd om deel te nemen aan een ervaringstocht is 18 jaar. De praktijk leert dat de meeste deelnemers tussen de 25 en 55 jaar zijn.

Op de ervaringstochten boekt 70% van onze deelnemers alleen, de rest komt met z'n twee. Je bent dus eigenlijk nooit de enige alleengaande op een ervaringstocht.

Voorbereiding

Voor de meeste ervaringstochten hoef je je niet specifiek voor te bereiden, het mag natuurlijk wel. Kijk eens onder "Theorie en Voorbereiding" voor boeken, links en leskaarten die we gebruiken. Het standaardwerk om je in te lezen is de Leidraad voor Kajuitjachtzeilers (te bestellen bij Bol.com).

Groepen

Ben je met z'n drie of meer dan kun je een Wadden ervaringstocht ook als groepsreis boeken. Je weet dan zeker dat er geen andere deelnemers bij je aan boord komen en hebt meer invloed op de inhoud en route van de tocht.

Afhankelijk van het zeiljacht varen we met maximaal 6 deelnemers per zeiljacht.

Op- en afstaptijden

De zeilvakantie start met een kennismaking op ons kantoor in Marina Muiderzand op de opstapdag om 9.30 uur en we keren daar terug op de afstapdag om 17.00 uur.

Markermeer en IJsselmeer; Zuiderzee

Ooit getijdenwater, de Zuiderzee, maar door de bouw van de afsluitdijk verdeeld in IJsselmeer en Waddenzee. De dijk Enkhuizen - Lelystad scheidt het IJsselmeer van het Markermeer.

Aan het Markermeer vind je oud en nieuw land. Almere en IJburg bieden een nieuwe kans om te wonen in de buurt van het water. Plaatsen als Muiden, Marken, Hoorn, Edam, Volendam en Monnickendam zijn oude Zuiderzeehavens met een rijke historie.

Eenmaal aan wal maakt juist deze afwisseling het Markermeer een prachtig gebied om te zeilen. De moderne Marina Muiderzand is van alle gemakken voorzien en zeilend langs het stadsdeel Zeeburg heb je uitzicht op het snelst groeiende deel van Amsterdam.

Daar staat de opvallende klederdracht van bijvoorbeeld het eiland Marken tegenover. Of de oude vesting van Muiden en het forteiland Pampus, dat deel uitmaakte van de Hollandse Waterlinie.

Gezelligheid

In de oude Zuiderzee havens zoals Volendam, Monnickendam, Edam en Hoorn kun je prima uit eten of genieten van de bedrijvigheid rond de havens. En natuurlijk vind je ook rond het IJ in Amsterdam - op steenworp afstand van Marina Muiderzand - veel vertier.

Wind

Zowel het IJsselmeer als het Markermeer zijn ontspannen vaargebieden zonder getijdenstroom. Vaak staat er een westelijk wind, kracht 2 tot 5. In in het voor- en najaar heb je enkele dagen kans op stevige wind die de omstandigheden een stuk uitdagender maakt.

IJsselmeer

Het IJsselmeer is het grootste meer van Nederland. Een belangrijke functie van het IJsselmeer is de omliggende gebieden voorzien van zoetwater. Dit wordt gebruikt als een drinkwatervoorziening, maar ook om kanalen door te spoelen en verzilting van de polders in Noord-Nederland tegen te gaan.

Watersport

Belangrijk voor de watersport zijn de plaatsen Lelystad, Lemmer, Medemblik en Enkhuizen. Enkhuizen en Lelystad liggen zowel aan het Markermeer als aan het IJsselmeer, hebben meerdere jachthavens, veel plaatsen voor de 'bruine vloot' en zijn de twee plaatsen waar een sluis door de Houtribdijk ligt.

Urk

Een bekende plek aan het IJsselmeer is Urk. Tot 1939 was Urk een eiland in het IJsselmeer. Wanneer je de haven op het oude eiland aanvaart, waan je je in lang vervlogen tijden.

De route

Begin en einde van deze tocht is Marina Muiderzand. De eerste dag gebruiken we om in te slingeren en het IJsselmeer over te steken. Daarna worden de omstandigheden zouter en lastiger. Een route kan kriskras door de Waddenzee gaan, afhankelijk van weer en bemanning. Denk aan:
- Den Oever,
- Oudeschild,
- Den Helder,
- West-Terschelling,
- Vlieland,
- Harlingen en
- Makkum.

Wat anderen vinden?

Ervaringstocht Rondje Waddenzee

Onno, Amsterdam

'Super gave tocht gehad. Ameland aandoen met de Farra (2,5 meter diepgang) was een hele mooie ervaring (naast Vlieland en Texel). Veel zeemijlen gemaakt. Veel geleerd door met name het een keer te zien gebeuren (spinnakeren, gennakeren etc.). Echt oefenen deden we wat minder op de Waddentocht, maar hier is wel ruimte voor als de groep dat wilt. Schippers staan open voor ideeën en wensen van de groep. Top week! '

Melanie de Vries, Leiderdorp

'Deze tocht is echt een aanrader. Je leert in 7 dagen tijd ontzettend veel. Naast het leren omgaan met plannen, navigeren en manoeuvreren in stromend water leer je ook veel van elkaar en van het werken in en met een bemanning. Daarnaast was het ontzettend gezellig en een leuke vakantie in eigen land.'

Henry, Meppel

'De zon zakt, de ankerketting rammelt. Langzaam wordt het donker. Rustig dobberend achter het anker klinken de glazen op een geslaagde tocht. Markermeer, IJsselmeer, Waddenzee, de waddenhavens, wantijen, de spinnaker, nachtzeilen, de Noordzeekust, Amsterdam vanaf het water; we leren veel en beleven het allemaal intensief. Maar bovenal genietend van de vrijheid, het buiten zijn en natuurlijk het heerlijke zeilen.'

francesco, borne

'wij hebben een hele leuke ervaring gehad met Maartje en Floor. leuke sfeer erg genoten, super gezeild en leuke dingen gedaan en ook nog lekker gegeten.'

Geert, Enschede

'Met Amorgos de Waddenzee op begint en eindigt met het oversteken van het Marker- en IJsselmeer. Vanaf dag één wordt de bemanning verantwoordelijk gemaakt voor de tochtvoorbereiding, en waar de eerste dag de planning van IJsselmeeroversteek nog best een uitdaging lijkt, is dat op de terugweg ineens een eitje, na de ervaring op het Wad! Lekker zeilen en tegelijkertijd veel leren: een echte ervaringstocht.

Schipper Maartje is geweldig. Zelf zo ongeveer op het Wad opgegroeid; er twee jaar niet geweest en stond te popelen er weer te varen. Ruim voldoende kennis en ervaring om op terug te vallen, maar voor zover mogelijk hield ze haar mond—we moeten het toch zelf weten uit te zoeken. Waar nodig wat uitleg over stroomatlassen, (on)dieptes en marifoonprocedures, maar verder zijn de deelnemers zelf verantwoordelijk.
Ook co-schipper Floor heeft, naast zelf veel bij te leren over het Wad, haar kennis en kunde over het zeilen met ons gedeeld. Streng waar nodig, hulpvaardig waar gewenst. Top!

Dan de tocht zelf. Veel geluk met het weer, en toch van alles meegemaakt: varen in het donker, een groot stuk gennakeren, maximaal stroom mee benutten, overvallen worden door potdichte mist… En altijd een veilig en goed gevoel door de grote aandacht voor veiligheid van Maartje en Floor.

Ook buiten het zeilen om: aan boord eten en slapen; in de havens liggen wachten tot de mist weg is; gezellig wandelen en cranberries zoeken op de eilanden, genieten van onverwachte pianoconcerten ver na middernacht; en bovenal genieten van elkaar, doen wat goed voelt en samen bezig zijn met waar we gelukkig van worden. Het was een topweek!'

Milan, Utrecht

'Heel zachtjes hoor ik de marifoon kraken. Een rood licht brandt boven de kaartentafel. De eerste shift is al uit de veren en maakt de boot vaarklaar. De motor start en ik hoor het koelwater rustig vallen.
Even denk ik me nog om te draaien in mijn warme bed, maar al gauw kan ik de verleiding niet weerstaan. Ik schiet in mijn zeilpak en zie nog net hoe we de haven van Texel uitvaren.
Terwijl we de tonnen tellen, begint het buiten al licht te worden. Met stroom mee schieten we over het water. Gelukzalig zien we het volgende eiland al opdoemen. Net voor Vlieland is het water 10 meter diep. "Klaar om te wenden?" '

Theo Land, Leersum

'Voor een mooie zeilweek hoef je niet ver weg. Nederland, de wadden en de kustwateren zijn een prachtig zeilgebied. Doordat er op korte afstand veel afwisseling is in leersituaties is er in een week veel te oefenen en te leren. Alle facetten die er voorbij komen maken het heel afwisselend. Ruud, de instructeur paste erg goed bij onze ambitie. Hij voelde dat heel goed aan.'

Richard Numan, Alkmaar

'We zijn gestart in Medemblik op de Sail-e-motion. De eerste dag naar Oudeschild-Texel hadden we al een mooie windkracht 4/5 op zee en konden de boot al goed uit proberen.

In de avond hebben we de tocht voor de volgende dag besproken, de ondieptes en tij opgezocht en uitgerekend, wanneer we op het ondiepste punt van de vaargeul naar Vlieland moeten zijn en dus hoe vroeg of hoe laat we Texel moeten uitvaren.

De volgende dag hadden we stralend weer met windkracht 4/5 uit N/NO. Ideaal om onze route te volgen. In de middag kregen we nog wat meer wind en hebben voor het gemak de tweede rif maar even gezet, zodat de boot niet uit het roer loopt. En dan als een speer naar vlieland. Hopen dat het haventje daar niet vol is, anders moeten we omkeren en naar Terschelling over Harlingen (of ankeren). Gelukkig zijn we de laatsten en kunnen nog net ergens liggen.

Dag 3 zijn we van Vlieland naar Makkum gevaren via Harlingen. Ook hier weer een wantij waar we rekening houden met ondiepte in de vaargeul. Verder een smalle vaargeul langs een dam naar Harlingen. Nadat we de Kornwerdersluis door de afsluitdijk gepakt hebben koersen we direct naar Makkum.

Op dag 4 hebben we ''vrij''. De windkracht is 3-4 N/NO krimpend naar NW. Ideaal om te spinakeren naar Medemblik. Onderweg moeten we nog steeds opletten voor ondieptes. Zeker vlak voor Medemblik, want daar ligt ineens een soort zandbankje als het van te voren niet weet....
Heerlijke reis gehad. Aanrader!'

M. Joop Mul, Kloetinge

'Als je in vier dagen weer alle technieken en theorie kan ophalen tijdens een tocht op IJsselmeer, Waddenzee en op de Noordzee en je heb ook nog het weer mee, dan kan je niets beter voorstellen. Fantastisch.'

Antoinette , Driebruggen

'Om er achter te komen wat stroom doet met de boot en hoe je je tocht kunt uitzetten waarbij je rekening moet houden met de HW/LW- standen, is het zeer leerzaam om aan de Waddentocht deel te nemen. Naast de waardevolle leermomenten en de handige tips is het ook heel gezellig om dit met andere zeilliefhebbers te delen.
Voor iedereen die eens verder wil kijken dan het varen op het IJsselmeer, is deze Waddentraining meer dan de moeite waard. '

Paul Melessen, Amsterdam

'Ik had voornamelijk ervaring op het IJsselmeer en de Middellandse Zee. Het Wad is een veel uitdagender vaargebied. Het is er trouwens ook erg mooi!

Ik heb veel beter leren navigeren, omdat je te maken hebt met getijdenwerking (per uur veranderende stroming en diepte). Ook de tuigage van de boot heb ik beter leren kennen, bijvoorbeeld omdat het zeil regelmatig gereefd moest worden. En op het Wad waait het meestal aardig, zodat ook mijn stuurmanskunst is verbeterd.

We deden Oudeschild en Vlieland aan, waar het leuk toeven is. De medecursisten zaten op CWO2 niveau, waardoor we ook veel van elkaar konden leren. De instructeur was prima en hield de sfeer er goed in - voor zover dat nog nodig was.'
Lees meer
keyboard_arrow_up
Bekijk ons totale aanbod