zeilcursus-nederland-017.jpeg

De volgende stap

Ben je een ervaren zeiler met een CWO 2 certificaat op zak? En wil je ook onder iets ruigere omstandigheden als schipper aan het roer staan van een kajuitzeiljacht? Dan is het tijd voor de volgende stap: je CWO 3 non-tidal certificaat. Tijdens onze vijfdaagse zeilcursus jachtzeilen CWO 3 leer je zelfstandig en verantwoord zeilen in weer en wind. De cursus is intensief, doelgericht en superleuk. Een fantastische uitdaging voor de gevorderde, sportieve zeiler.
...

Hieronder vind je de prijzen en verschillende vertrekdata van deze reis. De cursus varen we 4 a 5 keer per seizoen. Staat jouw gewenste vertrekdatum er niet tussen of wil je iets weten? Neem dan contact op om te overleggen.

Inbegrepen

De prijs van de cursus is per persoon en inclusief:
- accommodatie aan boord van het zeiljacht,
- brandstof,
- zeilkleding,
- reserveringskosten,
- ervaren instructeur.

Niet inbegrepen:

- maaltijden,
- havengelden buiten de thuishaven,
- annuleringsverzekering,
- bijdrage aan de boordkas (zie ook praktisch)

Bijzonderheden, afwijkende data of grotere groep

Wil je advies of ben je met een grotere groep, neem gerust contact met ons op voor maatwerk oplossingen. E-mail ons of bel telefoonnummer: 036 - 521 82 10.

Annuleringsverzekering

Het is verstandig om een annuleringsverzekering af te sluiten, ook bij een last minute reis. Amorgos kan een annuleringsverzekering bij Allianz Assistance voor je afsluiten. W

...ij bieden twee varianten, een verzekering voor 'Annulering' en een verzekering voor 'Annulering All risk'.

De verzekering 'Annulering' is een complete verzekering:
- met dekking van je annuleringskosten;
- verzekerd bij annulering of afbreken van de reis;
- en 24/7 reisassistentie.

Met de verzekering 'Annulering All risk' bereid je de dekking uit: moet je je reis annuleren of uitstellen vanwege een plotselinge en onvoorziene gebeurtenis waarover jij geen controle hebt en die jij niet had kunnen voorzien en die jou voor je vertrekdatum treft? Maar staat deze gebeurtenis niet in de voorwaarden van de verzekering Annulering genoemd. Dan krijg je met de verzekering Annulering All risk de annuleringskosten van je reis vergoed. Er geldt hierbij een eigen risico van 25%.

De premies zijn:
Annulering: 7,14% van de reissom
Annulering All risk: 9,08% van de reissom

In het Dekkingsoverzicht Kortlopende Annuleringsverzekering lees je waar je wel en niet voor bent verzekerd.

Woonachtig in België?
Ben je woonachtig in België, dan kun je rechtstreeks bij Allianz Assistance een verzekering afsluiten. Kijk daarvoor op de website https://www.allianz-assistance.be.
Lees meer

Voor wie is de CWO 3 non-tidal cursus?

De Jachtzeilen CWO 3 non-tidal cursus kent een open inschrijving. Iedereen met zeilervaring op een niveau dat vergelijkbaar is met CWO 2 non-tidal is van harte welkom. Dat wil zeggen dat je onder rustige omstandigheden op bijvoorbeeld het Markermeer kunt schipperen.

Je stapt aan boord met maximaal vijf deelnemers en een instructeur. Het is een intensieve en leuke vijfdaagse praktijktraining. De training kan afgerond worden met een diploma CWO 3 non-tidal als je voldoet aan de praktijkeisen en voldoende theoretische kennis hebt (Klein Vaarbewijs 2). Je gaat veel zeilen en na afloop heb je sowieso grote stappen gezet!

Wanneer je niet zeker weet of je al op het niveau CWO 2 non-tidal zit, raden we je een 3-daagse CWO 1 & 2 (non-tidal) cursus aan of bel ons om te overleggen.

Zeilniveau's

Je hebt voor de training ruime zeilervaring nodig: we zijn lange dagen op ruim water (IJsselmeer en Markermeer). We hebben deelnemers die zelfstandig schipperen op CWO niveau 2 tot 3, maar ook deelnemers met een redelijke hoeveelheid zeilervaring op ruim water (Middellandse Zee), en vaak ook wel zelfstandig schipperen. Ook dan is dit een stap om je grenzen te verleggen en je zelfvertrouwen als schipper een boost in de richting van CWO 3 te geven.

Voorbereiding

Voor de meeste cursussen hoef je je niet specifiek voor te bereiden, het mag natuurlijk wel.

Heb je nog geen Klein Vaarbewijs 2 (KVB 2), dan is dat voor deze cursus een geweldige start: de kennis uit het Klein Vaarbewijs 2 is vereist voor het diploma Jachtzeilen CWO 3. (NB het is geen vereiste om deel te nemen aan de Jachtzeilen CWO 3 non-tidal cursus).

Amorgos organiseert een aantal Klein Vaarbewijs cursusdagen. In combinatie met een Jachtzeilen CWO 3 cursus krijg je korting op een Klein Vaarbewijs cursus. Informeer naar de mogelijkheden.

Gaat een cursus Klein Vaarbewijs je te ver als voorbereiding, kijk dan eens onder "Theorie en Voorbereiding" voor boeken, links en leskaarten die we gebruiken. Het standaardwerk om je in te lezen is de Leidraad voor Kajuitjachtzeilers (te bestellen bij Bol.com).

Je medecursisten

De leeftijd van onze deelnemers varieert van 20 tot 70 jaar. De minimum leeftijd om deel te nemen aan een individuele cursus is 18 jaar. De praktijk leert dat de meeste deelnemers tussen de 25 en 55 jaar zijn.

70% van onze deelnemers op de CWO 2 tidal cursus boekt alleen, de rest komt met z'n twee. Je bent dus eigenlijk nooit de enige alleengaande op een training. Je hebt geen zeilervaring nodig om deel te nemen. We hebben deelnemers die goed kunnen zeilen, maar ook deelnemers die nog nooit een voet aan boord hebben gezet.

Groepen

Ben je met z'n twee of meer dan kun je een CWO 3 non-tidal ook als groepscursus boeken. Je weet dan zeker dat er geen andere cursisten bij je aan boord komen en hebt meer invloed op de inhoud van de training.

Per jacht geven we tot maximaal 5 personen groepsles. Houd er rekening mee dat wanneer de groep groter wordt, er relatief minder tijd per persoon is om te oefenen.

Markermeer en IJsselmeer; Zuiderzee

Ooit getijdenwater, de Zuiderzee, maar door de bouw van de afsluitdijk verdeeld in IJsselmeer en Waddenzee. De dijk Enkhuizen - Lelystad scheidt het IJsselmeer van het Markermeer.

Aan het Markermeer vind je oud en nieuw land. Almere en IJburg bieden een nieuwe kans om te wonen in de buurt van het water. Plaatsen als Muiden, Marken, Hoorn, Edam, Volendam en Monnickendam zijn oude Zuiderzeehavens met een rijke historie.

Eenmaal aan wal maakt juist deze afwisseling het Markermeer een prachtig gebied om te zeilen. De moderne Marina Muiderzand is van alle gemakken voorzien en zeilend langs het stadsdeel Zeeburg heb je uitzicht op het snelst groeiende deel van Amsterdam.

Daar staat de opvallende klederdracht van bijvoorbeeld het eiland Marken tegenover. Of de oude vesting van Muiden en het forteiland Pampus, dat deel uitmaakte van de Hollandse Waterlinie.

Gezelligheid

In de oude Zuiderzee havens zoals Volendam, Monnickendam, Edam en Hoorn kun je prima uit eten of genieten van de bedrijvigheid rond de havens. En natuurlijk vind je ook rond het IJ in Amsterdam - op steenworp afstand van Marina Muiderzand - veel vertier.

Wind

Zowel het IJsselmeer als het Markermeer zijn ontspannen vaargebieden zonder getijdenstroom. Vaak staat er een westelijk wind, kracht 2 tot 5. In in het voor- en najaar heb je enkele dagen kans op stevige wind die de omstandigheden een stuk uitdagender maakt.

IJsselmeer

Het IJsselmeer is het grootste meer van Nederland. Een belangrijke functie van het IJsselmeer is de omliggende gebieden voorzien van zoetwater. Dit wordt gebruikt als een drinkwatervoorziening, maar ook om kanalen door te spoelen en verzilting van de polders in Noord-Nederland tegen te gaan.

Watersport

Belangrijk voor de watersport zijn de plaatsen Lelystad, Lemmer, Medemblik en Enkhuizen. Enkhuizen en Lelystad liggen zowel aan het Markermeer als aan het IJsselmeer, hebben meerdere jachthavens, veel plaatsen voor de 'bruine vloot' en zijn de twee plaatsen waar een sluis door de Houtribdijk ligt.

Urk

Een bekende plek aan het IJsselmeer is Urk. Tot 1939 was Urk een eiland in het IJsselmeer. Wanneer je de haven op het oude eiland aanvaart, waan je je in lang vervlogen tijden.

Dag 1: Muiderzand - Volendam - Enkhuizen

Om 09.30 uur maken we kennis in de Marina Muiderzand. We bepalen gezamenlijk de route en rond 12.00 uur gaan de trossen los en zetten we koers richting Volendam. Bij aankomst in de haven van Volendam doen we een aantal havenoefeningen. Om 21.00 uur vertrekken we weer uit Volendam naar Enkhuizen. Een deel van deze tocht wordt in het donker afgelegd. Bovendien varen we niet met GPS/Plotter, maar navigeren we aan de hand van gegist bestek en lichten. We verwachten om 02.00 uur aan te komen in de haven van Enkhuizen.

Dag 2: Enkhuizen - Makkum

Om 10.00 uur vertrekken we richting Makkum. Onderweg doen we diverse zeiloefeningen, varen op gegist bestek en trekken de gennaker erbij. Misschien zeilen we via Stavoren om extra aantal aanlegmanoeuvres uit te voeren, om vervolgens wat rust te nemen en het eten voor te bereiden. Tegen de avond leggen we aan in Makkum.

Dag 3 Makkum - Lelystad

Vandaag een flinke afstand die we deels 's avonds en in het donker zullen varen. Dus eerst uitgebreid ontbijten. Daarna tijd voor nog wat havenmanoeuvres en dan terug richting Stavoren. Rond 14.00 komen we aan in Stavoren. De haven kennen we, dus de aanlegmanoeuvres maken we vandaag extra ingewikkeld. Vervolgens nemen we wat rust en bereiden het eten voor. Om 19.00 uur vertrekken we richting Lelystad-Haven. Een deel van deze tocht wordt weer in het donker afgelegd. Verwachte aankomsttijd in Lelystad-Haven om 02.00 uur.

Dag 4: Lelystad - Hoorn

Om 10.00 uur starten we weer met havenoefeningen. Na de lunch vertrekken we om 14.00 uur naar Hoorn. Onderweg doen we weer een aantal zeiloefeningen. Rond 17.00 uur komen we aan in de haven.

Dag 5: Hoorn - Muiderzand

De laatste dag alweer. Aan de hand van je leskaart kunnen we bepalen welke onderdelen er nog open staan. De puntjes op de “i”. Misschien gaan we dat niet redden, dan besteden we extra aandacht aan de punten die nog niet voldoende zijn.

Wat anderen vinden?

Jachtzeilen CWO 3 non-tidal

4.5 gemiddelde uit 24 beoordelingen

Geert, Enschede

'Ik werd enthousiast van de beschrijving van de cursus op de website: niet maar 1 tochtje per dag, maar gewoon ''s avonds verder doorzeilen, moeilijke oefeningen, et cetera. De werkelijkheid oversteeg deze verwachtingen!

Na twee, drie dagen hadden we de belangrijkste zeiltechnische oefeningen wel gedaan: havenmanoeuvres, zeilen met harde wind, korte tochtvoorbereiding, et cetera. Dag 3, ''s middags, instructeur: “We zullen vanavond weer in het donker zeilen, maar we zouden natuurlijk ook de hele nacht door kunnen zeilen…”
Zagen we het allemaal zitten? Ja! Nu een serie langere tochten voorbereiden, wachten indelen, route uitstippelen, en knallen!

Zo combineerden wij een cursus, 24-uurs, Ronde om Noord-Holland, en ervaringstocht in één. Wat een ontzettend gave cursus hebben we gehad; of met de woorden van de enthousiaste instructeur: fanTAStisch!'

Rene Romkes, Olst

'Deze ervaring is noodzakelijk om je echt schipper te voelen.
Het verlegt je grenzen en verhoogt je vertrouwen en vaardigheden.'

Rob Arendsen, Silvolde

'goede pittige cursus wel zowel fysiek als mentaal zwaar waarbij je jezelf kunt tegen komen veel zeilen weinig rust momenten. Eerste dag motormanouvreren is misschien een aanrader. Verder als je navigatie,marifonie en vaarbewijs al hebt vergroot dit je kans op succes. '

Caroline Strumphler, Amsterdam

'Met mijn man samen voor CWO 3 non-tidal ingeschreven.
Vooraf waren we enigszins huiverig om 4 dagen met onbekenden op zo''n kleine ruimte door te moeten brengen.
Alles was top: de leraar : Wytse !!!!
De mede-cursisten en het fantastische weer.
We hebben geluk gehad en ontzettend veel geleerd.'

Harm van Rooij, Den Haag

'Voor de enthousiaste zeiler die meer wil dan alleen ''s-ochtens vertrekken en ''s-middags terug naar de haven!
Een goede en vooral ook leuke cursus om nog beter te leren zeilen, navigeren, plannen en schipperen. Vooral het ''s-nachts zeilen was voor mij een bijzondere ervaring. Deze cursus is een echte aanrader.
Daarbij was onze instructeur behalve een hele goede instructeur ook nog eens een hele goede kok. Bedankt Jochem.'

Rian Beving, Deventer

'Na vorig jaar het CWO 2 te hebben gehaald heb ik een (voor mij) heuse hobbel genomen: omdat ik een aantal jaren geleden ''s nachts op de Elbe op een ton ben gevaren, was in het donker varen voor mij sindsdien uit den boze. Omdat ik die angst toch achter me wil laten heb ik ingeschreven voor CWO 3 non-tidal. De 2 nachtelijke tochten en de daarbij uitstekende instructie van Jochem hebben er toe geleid dat ik e.e.a. beter kan handelen. Nog een keertje zo''n training en ik kan ook in het donker zelfverzekerd en veilig van A naar B.'

Caroline Strumphler, Amsterdam

'Zoals altijd fantastisch les gehad bij Amorgos.
De CWO3 non-tidal cursus voldoet helemaal aan de verwachting zoals aangekondigd op de website:
Pittig intensief en uitdagend.
Heb weer veel geleerd.'

<span class="ervaring">"Fantastisch!"</span> <span class="naam">M. Joop Mul, Kloetinge</span>

'Als je in vier dagen weer alle technieken en theorie kan ophalen tijdens een tocht op IJsselmeer, Waddenzee en op de Noordzee en je heb ook nog het weer mee, dan kan je niets beter voorstellen. Fantastisch.'
Lees meer
keyboard_arrow_up
Bekijk ons totale aanbod