zeilvakantie-portugal-vigo-03.jpg

Avontuurlijk Zeilen - Zeilen op de Atlantische Oceaan

Mijlenmakers zijn tochten voor iedereen die van intensief zeilen houdt. We varen deels op volle zee, soms door weer en wind en altijd op zoek naar bijzonder mooie stekjes. Daarbij ligt de bestemming vast maar de route daar naar toe kan op diverse manieren.

We varen geen 'rondje', maar van A naar B. Daarbij bepalen eb en vloed regelmatig onze plannen. Bij stroom tegen, kun je soms beter wachten. En sommige havens zijn bij eb niet eens bereikbaar! De sterke getijde stromen en langere afstanden maken dat juist deze tochten fantastisch zijn voor zeilers die van een beetje uitdaging houden ;-).

Nog meer dan onze andere cursussen en vakanties is dit zeilen, zeilen èn alles 'rond het zeilen'. Het weer en de voorspellingen. Het schip in goede conditie houden. Navigatie en veiligheid. Leven aan boord. Eten, drinken en slapen.

Eén ding is zeker: je gaat veel zeilen! Een vakantie waarin iedere dag een avontuur is. Een aantal dagen en een enkele nacht zeilen op zoek naar een nieuwe horizon. Uitdagende omstandigheden in een geweldig mooi gebied. Voor de gevorderde zeiler die zijn ervaring flink wil uitbreiden. Ervaring, beleving en genieten zijn gegarandeerd!

Noordwest Spanje

Het mooie aan deze mijlenmaker is de Oceaan... De afstanden vallen wel mee, maar de deining op de Oceaan is geweldig ;-). Een nacht doorvaren is op deze mijlenmaker niet per se noodzakelijk. Tenzij we in Galicië blijven hangen...

Want deze kust is onder zeilers namelijk beroemd om zijn Ria's. Diepe inhammen in de kronkelende en bergachtige kust van Galicië. Eigenlijk soort van Spaanse fjorden met Caraïbische stranden... Hoe klinkt dat? Super toch? Daar kun je wel een tijdje blijven.

Vlak voor onze Ria de Vigo ligt een populair vakantie eiland Cíes. Een perfecte bestemming om nog even te genieten van de Spaanse deugden. Cíes bestaat uit het drie eilanden, waarvan de twee noordelijke eilandjes aan elkaar vastzitten met een beroemd strand. Hier kunnen we samen onze route doornemen en de vooruitzichten en voorspelingen bekijken. Die hier overigens meestal prima zijn...

De Nortada

Aan de westkust van het Iberische schiereiland is het lekker warm en overdag staat er een constante windrichting. De Nortada, ofwel 'Portugese Noord' brengt aangename verkoeling op het water. Boven het land ligt meestal een lagedrukgebied. En omdat de wind daar links omheen draait zeilen wij met ruime wind richting Lissabon.

In het algemeen komt de Nortade vanaf 12 uur opzetten. In de middag neemt de wind flink toe tot aan zonsondergang. Dat komt door de opwarming van het vaste land. Voor ons betekent dit spectaculair zeezeilen met een geweldige snelheid!

Naar het zuiden wordt het steeds warmer. De Portugese kust verandert geleidelijk van groene bergen naar zandstenen kliffen en stranden met hoge duinen.

Portugese havens

De Portugezen zijn rustige mensen (zeker vergeleken met de Spanjaarden) en hun taal is één van de mooiste van de wereld. Veel huizen en straten in de vissershavens zijn kleurrijk versierd.
Zeker in de haven van Porto is het rijke Portugese verleden te bewonderen. De monumentale gebouwen zijn gedeeltelijk in verval en eigenlijk geeft juist dat de unieke sfeer in deze stad nog meer charme.

Vanuit Porto zeilen we naar Aveiro, het Venetië van Portugal met een mooie binnenstad, kanaaltjes en zelfs Gondola’s. Nog verder naar het zuiden vind je de authentieke Portugese havens Figueira da Foz, Peniche, Nazaré en vlak voor Lissabon, Cascais.

Cascais is de badplaats van Lissabon. Het heeft een mooi strand en ‘s avonds kun je een zonsondergang-wandeling maken. Boven op de kliffen genieten van een drankje met een prachtig uitzicht op de grillige rotsen en het klotsende water.

Lissabon

Het laatste stukje van deze relaxed oceaan tocht is een belevenis op zich. Zeilend over de rivier de Taag naderen we Lissabon. We varen langs 'Torre de Belem', het 16e eeuwse fort dat de ingang van de rivier bewaakt.

Aan de voet van de stad ligt de jachthaven Doca de Alcantara. Midden in het centrum. Neem de (nostalgische) tram 28 om de historische wijken Alfama, Baixa of Sao Bento te zien. We kunnen onze zeiltocht afsluiten in een geweldig lekker Fado restaurant of met een gezellige avond in het nachtleven van deze bruisende stad.
...

Prijs en data

Deze tocht is onderdeel van het programma Avontuurlijk Zeilen. Vanaf juli zeilen we opnieuw een rondje op de Atlantische Oceaan. Engeland, Frankrijk, Spanje, Portugal, Canarische Eilanden, Caribbean en de Azoren. Unieke tochten. Zowel voor beginners als gevorderden. Allemaal avontuurlijk. Allemaal bijzonder. Neem gerust contact op voor meer informatie.

Hier vind je het gehele programma Avontuurlijk Zeilen.

Uitverkocht of op zoek naar een andere datum? Vertrekkalendar

Inbegrepen

De reissom is per persoon en inclusief:
- zeilen op de Simaia,
- overnachten aan boord van het zeiljacht,
- begeleiding door ervaren Amorgos schippers,
- gekeurd reddingsvest met ingebouwde AIS.

Exclusief

Bij de prijs is niet inbegrepen:
- boekingskosten (€ 29,50), SGR klantbijdrage (€ 5,00), calamiteitenfonds (€ 2,50),
- reis- en/of annuleringsverzekeringen,
- vervoer van en naar Vigo en Lissabon,
- bijdrage boordkas.

Nb. zelf meenemen: zeilpak, linnengoed en/of slaapzak (kussens zijn aan boord).

Annuleringsverzekering

Het is verstandig om een annuleringsverzekering af te sluiten, ook bij een last minute reis. Amorgos kan een annuleringsverzekering bij Allianz Assistance voor je afsluiten. W

...ij bieden twee varianten, een verzekering voor 'Annulering' en een verzekering voor 'Annulering All risk'.

De verzekering 'Annulering' is een complete verzekering:
- met dekking van je annuleringskosten;
- verzekerd bij annulering of afbreken van de reis;
- en 24/7 reisassistentie.

Met de verzekering 'Annulering All risk' bereid je de dekking uit: moet je je reis annuleren of uitstellen vanwege een plotselinge en onvoorziene gebeurtenis waarover jij geen controle hebt en die jij niet had kunnen voorzien en die jou voor je vertrekdatum treft? Maar staat deze gebeurtenis niet in de voorwaarden van de verzekering Annulering genoemd. Dan krijg je met de verzekering Annulering All risk de annuleringskosten van je reis vergoed. Er geldt hierbij een eigen risico van 25%.

De premies zijn:
Annulering: 7,14% van de reissom
Annulering All risk: 9,08% van de reissom

In het Dekkingsoverzicht Kortlopende Annuleringsverzekering lees je waar je wel en niet voor bent verzekerd.

Woonachtig in België?
Ben je woonachtig in België, dan kun je rechtstreeks bij Allianz Assistance een verzekering afsluiten. Kijk daarvoor op de website https://www.allianz-assistance.be.
Lees meer

Voorbereiding

De voorbereiding van een oversteek is een avontuur op zich. Die begint al in Nederland. Gaandeweg ga je steeds meer toeleven naar deze tocht.

De reis plannen. Internet afstruinen op zoek naar routes en ervaringen. Pilots of navigatietools opzoeken. Misschien nieuwe zeilkleding aanschaffen. Etc..

Voor een mijlenmaker hoef je je niet specifiek voor te bereiden, het mag natuurlijk wel. Kijk eens onder "Theorie en Voorbereiding" voor boeken, links en leskaarten die we gebruiken. Het standaardwerk om je in te lezen is de Leidraad voor Kajuitjachtzeilers (te bestellen bij Bol.com).

Ongeveer 14 dagen voor vertrek maakt de schipper een app groep aan om kennis te maken, nummers uit te wisselen en eventueel alvast wat kort te sluiten over het eten en gezamenlijke boodschappen.

De reis

De reis maak je op eigen gelegenheid of met de andere deelnemers wanneer zij op dezelfde manier reizen. Vooraf delen we jullie informatie indien gewenst zodat je met elkaar contact kunt leggen. Vanuit Lissabon en naar Vigo zijn er meerdere mogelijkheden om te reizen.

TIP: download de app Rome2Rio om verschillende reisopties te verkennen.

Vertrek: Vigo (Spanje)
Aankomst: Lissabon (Portugal)

Zeiljacht en inventaris

We varen met het zeiljacht de 'Simaia', een Dehler 44. Het is een ruim schip ingericht voor een langer verblijf aan boord en om veel te zeilen. De Simaia heeft een uitgebreide uitrusting om op zee te kunnen varen: radar, AIS, uitgebreide veiligheidsuitrusting (EPIRB, reddingsvlot, reddingsvesten, lifelines, joon, reddingssling, drijfanker en noodvuurwerkpakket), watermaker, zonnepanelen, hydro-generator, etc. etc..

Het zeiljacht heeft 8 slaapplekken verdeeld over 4 hutten, een complete kombuis, praktisch ingerichte salon en ruime kuip. Er is een dinghy aan boord, zodat we op ankerplaatsen de mogelijkheid hebben om naar de kant te komen. Slaapkussens liggen aan boord. Er zijn geen dekens en bedlinnen, die neem je zelf mee.

De schippers en instructeurs

Onze schippers en instructeurs zijn onze trots en dragen ieder jaar weer bij aan vele mooie vakanties! Onze collega’s zijn enthousiaste zeilers die hun ervaring hebben opgedaan op diverse (zee)zeilscholen. Voor ze bij Amorgos komen werken, krijgen ze een gedegen opleiding.

Specifiek voor Amorgos is de uitgebreide aandacht voor communicatie en sociale vaardigheden. Met een open houding en goede communicatieve vaardigheden zorgen onze schippers voor een ontspannen, prettige, veilige en fijne vakantie.

Onze schippers houden zoveel mogelijk rekening met de verschillende zeilniveaus en wensen van de deelnemers. Door onze schippers niet langer dan vier tot zes weken achter elkaar in te zetten, blijven ook zij met veel plezier genieten van het zeilen.

De groep

De samenstelling van de groepen zijn breed en veelzijdig. Diverse opleidingen, verschillend in zeilervaring, man, vrouw, jong en oud. Wat we delen is de zin in zeilen!

De meeste deelnemers zijn tussen 20 en 70 jaar oud. Alle meezeilvakanties en zeilcursussen zijn voor deelnemers vanaf 18 jaar. De praktijk leert dat de meeste deelnemers tussen de 25 en 55 jaar zijn.

Op de oversteken boekt 70% van onze deelnemers alleen, de rest komt met z'n twee. Je bent nooit de enige alleengaande tussen 'stelletjes'. Daarbij is iets meer dan de helft vrouw en iets minder man.

Verlengen van je zeilavontuur

Deze tocht is onderdeel van het Avontuurlijk Programma 24/25. Een rondje van ruim 10 maanden over de Atlantische Oceaan. Je kunt voorafgaand aan deze tocht mee met de relaxte Zwerftocht Vigo & de Spaanse Ria's of verleng je zeilvakantie met een echte knaller: de Oversteek Lissabon - Madeira.

Eerder aankomen of later vertrekken

Het kan prijstechnisch interessant zijn om eerder te komen en/of later terug te gaan. Misschien overweeg je een vakantie vast te plakken aan deze oversteek. Kijk op de bekende sites als booking.com, airbnb en tripadvisor voor een (budget) hotel.

Op- en afstaptijden

Op de opstapdag ben je vanaf 16.00 uur welkom aan boord en om 9.00 uur 's ochtends stappen we op de laatste dag weer van boord.

We ruimen het schip zoveel mogelijk de één-na-laatste dag op, zodat je eventueel ook enkele uren eerder kunt vertrekken wanneer je een vroege terugreis hebt.

De boordkas

Voor we het anker lichten, maken we een boordkas die wordt beheerd door de deelnemers. Hieruit worden de kosten voor het eten en drinken aan boord, diesel, havengelden en eventuele douanegelden betaald. Eén schipper is vrijgesteld van de boordkas. De tweede schipper aan boord draagt bij aan de boordkas. Aan wal betalen beide schippers voor zichzelf.

Single of alleengaanden

We zeilen niet specifiek met of voor singles of alleengaanden. We zeilen omdat we dol zijn op samen zeilen. De groepen zijn gevarieerde en gemengde gezelschappen waarin Plezier in Zeilen en samen een gave tijd hebben, centraal staat.

De praktijk leert dat 70% van de deelnemers alleen boekt; je bent nooit de enige alleengaande tussen 'stelletjes'. Daarbij is tijdens een oversteek iets meer dan de helft man en iets minder vrouw. Iedereen is welkom!

Meezeilen als stel

Wil je samen met een vriend, vriendin of partner met onze zeilvakanties mee? Ook dan ben je van harte welkom. We zeilen met leuke veelzijdige groepen met zowel 'stellen' als alleengaanden. De gemene deler is 'Plezier in zeilen' en samen een toffe vakantie vieren. Zie ook hierboven.

Bagage en linnengoed

Koffers zijn moeilijk op te bergen aan boord, neem daarom een rugzak of weekendtas mee. Neem een kussensloop, slaapzak en linnengoed mee. Kussens liggen aan boord. Neem ook zelf handdoeken en theedoeken mee. Voor aan boord heb je schoenen nodig met (licht gekleurde) rubber zolen die niet afgeven.

Aan boord heb je een (goed) zeilpak nodig. We varen ook in de avond- en/of nachtelijke uren. Het kan dan fris zijn. Neem daarom een set warme kleding (thermokleding), een muts en handschoenen mee, naast zeil- of sportschoenen (eventueel (zeil)laarzen), handdoeken, zonnebril, cap en natuurlijk zonnebrandcrème.

Zon en zee

Op het jacht zit een bimini (een zonnetent) voor extra schaduw aan boord. Neem ook een petje mee tegen de zon en vergeet je zonnebril en zonnebrandcrème niet. Het komt wel eens voor dat iemand, afhankelijk van het weer, last krijgt van zeeziekte. Je kunt dit voorkomen door op tijd en niet te vet te eten, alcohol en koffie met mate te gebruiken, goed te slapen, buiten (bezig) te blijven en naar de horizon te kijken. Er zijn ook pillen tegen zeeziekte verkrijgbaar bij de drogist.
keyboard_arrow_up
Bekijk ons totale aanbod