zeilen-kanaaleilanden-03.jpg

Avontuurlijk Zeilen - Zeilen rond de Kanaaleilanden

Zeilend Zwerven. Geleid door wind, eb en vloed. Door wat we tegenkomen en meemaken. Elke dag een andere bestemming. Elke dag een nieuw avontuur. In vaargebieden die buiten de gebaande paden liggen. En altijd op zoek naar bijzonder mooie plekjes. Liefst alleen bereikbaar per boot. Dat zijn onze Zwerftochten.

Ook bij Zwerftochten staat "Plezier in Zeilen" centraal. Lekker zeilen. Niet omdat het moet, maar omdat het mag. Niet speciaal met singles, alleengaanden of juist stelletjes. We zeilen omdat we dol zijn op samen zeilen. En samen vakantie vieren. Ontspannen op ontdekking. Met leuke avonden, lekker eten en veel vrijheid.

Ervaring is niet nodig

Zwerftochten zijn zeilvakanties waarvoor je niet speciaal een zeiler hoeft te zijn. Ben je een minder ervaren zeiler, maar niet bang voor avontuur? Heb je zin om met een enthousiaste groep mensen een actieve vakantie op het water door te brengen? Dan is dit sowieso een aanrader. Zwerftochten zijn voor zowel de beginner als gevorderde zeiler. Waarbij beginnen niet per se wil zeggen dat je wilt 'leren zeilen'.

Op het eind van iedere dag leggen we aan in een haven of gaan voor anker in een baai. Dat kan in een vrolijk stadje op het vaste land zijn, maar ook in een stille inham van een piepklein eiland. In overleg koken we met elkaar aan boord of gaan samen lekker uit eten. Je slaapt aan boord in een 2-persoons hut die je deelt met één van de andere deelnemers of in de kajuit.

Elke dag zeilen en zwerven. De relaxte sfeer aan boord. Toffe schippers en enthousiaste deelnemers. Niemand die van tevoren weet wat we gaan meemaken. Nachtelijke gesprekken onder de sterrenhemel. Iedereen laadt z’n batterij op tijdens een vakantie op een zeiljacht...

Kliffenkust met sterke getijdestroom

Granville is een oude stad boven op de kliffen met uitzicht op haar eigen archipel: îles Chausey. Grensgebied tussen Engelse cottages en boerderijen en Franse stadsmuren en straten. In de verte liggen Le Mont-Saint-Michel, Saint-Malo en naar het noorden Jersey en Guernsey. Als de weerverwachtingen het toe laten leggen we de eerste dag al aan op één van de Kanaaleilanden.

We varen overdag, maar de stroming en het tij bepalen deels de planning. Het verschil tussen eb en vloed is hier zo groot dat we in sommige gevallen bij eb de haven niet uit kunnen. Dan kan het nodig zijn dat je 's ochtends voor dag en dauw de zeilen hijst om naar een volgende bestemming te koersen!

Kanaaleilanden

Met elkaar bespreken we aan de hand van het weer en de getijdentabellen hoe de zwerftocht eruit gaat zien: welke eilanden, welke route, kort of lang ergens blijven liggen en of we de Bretonse Kust mee pakken of ons laten verrassen door die eigenzinnige Kanaaleilanden.

De Kanaaleilanden liggen dichter bij Frankrijk dan bij Engeland. Toch spreken ze er Engels. Ze rijden er links en je betaalt er met het Britse pond. De Kanaaleilanden behoren niet tot het Verenigd Koninkrijk, maar zijn semi-onafhankelijke staten van het Brits Kroongebied. Een niet alledaagse bestemming!

Hoe is het om daar te zeilen?

Op de eerste plaats: flinke stroom mee en flinke stroom tegen! De stroom mee (of tegen) kan oplopen tot 8 knopen... Als je je wilt verdiepen in navigatie op stroom, zit je goed op deze tocht! Samen met de schipper kun je berekeningen maken en als die kloppen zal de stroom ons flink helpen. De bestemmingen in dit gebied spreken tot de verbeelding. Ik noem er een paar:

Guernsey: Het eiland Guernsey met haar bekende 'green lanes' (fietspaden) en het 'cliff path'. Een pad dat je over de ruige kliffen leidt langs Engelse cottages, omhoog spattende zee, zeilboten die voorbij varen met op de achtergrond een witte vuurtoren en het eilandje Herm.

Sark: Een rustiek ini-mini eiland waar de toeristen per fiets of paard-met-wagen op zoek gaan naar Engelse netheid. Iedere local rijdt er op een tractor.

Alderney: Het meest noordelijke eiland voor de kust van Normandië. Het eiland is een kilometer of vijf lang en heeft een door vrijwilligers onderhouden spoorlijn! Super Engels. De winkelstraat heet hier natuurlijk Victoria Street.

Saint Malo: Engels is mooi, maar Frans zeker ook! Saint Malo, een oude stad met een uniek silhouet van gevels, torens en stadswallen. Vroeger berucht als piratenstad: hiervandaan werden Nederlandse schepen overvallen en de buit ging naar de Franse koning. Tegenwoordig een trekpleister, niet ver van het prachtige getijdeneiland Mont-Saint-Michel.

Jersey: Woeste kliffen, prachtige baaien en groene heuvels... Jersey ligt vlak voor de kust van Normandië. Het staat vol met Engelse torens en kastelen. Er leven dolfijnen en je kunt er papegaaiduikers en stormvogels spotten.

Na 11 dagen rond zwerven, sluiten we deze mooie zeiltocht af in Granville. Hier gaan we uit eten in stadje met uitzicht op de stranden, de bootjes en het water onder aan de kliffen....
...

Prijs en data

Update augustus 2023: Helaas uitverkocht!
Hier vind je het hele programma Avontuurlijk Zeilen.


Deze tocht is onderdeel van onze grotere programma Avontuurlijk Zeilen 23/24. Vanaf juli 2023 tot en met juni 2024 zeilen we een rondje op de Atlantische Oceaan. Frankrijk, Spanje, Portugal, Canarische Eilanden, Caribbean en bij de Azoren. Unieke tochten. Zowel voor beginners als gevorderden. Allemaal avontuurlijk. Allemaal bijzonder. Neem gerust contact op voor meer informatie.

Inbegrepen

De reissom is per persoon en inclusief:
- zeilen op de Simaia,
- overnachten aan boord van het zeiljacht,
- begeleiding door twee ervaren Amorgos schippers,
- gekeurd reddingsvest met ingebouwde AIS.

Exclusief

Bij de prijs is niet inbegrepen:
- boekingskosten (€ 29,50), SGR klantbijdrage (€ 5,00), calamiteitenfonds (€ 2,50),
- reis- en/of annuleringsverzekeringen,
- vervoer van en naar Granville,
- bijdrage boordkas.

Nb. zelf meenemen: zeilpak, linnengoed en/of slaapzak (kussens zijn aan boord).

Extra: een eigen hut reserveren

Wanneer je kiest voor slaapplaats op indeling, slaap je op een slaapplek in de kajuit of je deelt een 2-persoonshut een stapelbed of 2-persoonsbed. Als je het prettig vindt om meer ruimte te hebben, reserveer dan een tweepersoonshut voor jezelf. Ook als je samen boekt en je wilt verzekerd zijn van een hut met zijn tweeën, kun je vooraf een hut reserveren.

Bijzonderheden, afwijkende data of grotere groep

Wil je advies of heb je vragen over de mogelijkheden om te boeken met een eigen groep, neem gerust contact met ons op. In overleg kijken we wat er mogelijk is en tegen welke prijs. E-mail ons of bel telefoonnummer: 036 - 521 82 10.

Annuleringsverzekering

Het is verstandig om een annuleringsverzekering af te sluiten, ook bij een last minute reis. Amorgos kan een annuleringsverzekering bij Allianz Assistance voor je afsluiten. W

...ij bieden twee varianten, een verzekering voor 'Annulering' en een verzekering voor 'Annulering All risk'.

De verzekering 'Annulering' is een complete verzekering:
- met dekking van je annuleringskosten;
- verzekerd bij annulering of afbreken van de reis;
- en 24/7 reisassistentie.

Met de verzekering 'Annulering All risk' bereid je de dekking uit: moet je je reis annuleren of uitstellen vanwege een plotselinge en onvoorziene gebeurtenis waarover jij geen controle hebt en die jij niet had kunnen voorzien en die jou voor je vertrekdatum treft? Maar staat deze gebeurtenis niet in de voorwaarden van de verzekering Annulering genoemd. Dan krijg je met de verzekering Annulering All risk de annuleringskosten van je reis vergoed. Er geldt hierbij een eigen risico van 25%.

De premies zijn:
Annulering: 7,14% van de reissom
Annulering All risk: 9,08% van de reissom

In het Dekkingsoverzicht Kortlopende Annuleringsverzekering lees je waar je wel en niet voor bent verzekerd.

Woonachtig in België?
Ben je woonachtig in België, dan kun je rechtstreeks bij Allianz Assistance een verzekering afsluiten. Kijk daarvoor op de website https://www.allianz-assistance.be.
Lees meer

Voor wie is de zwerftocht Granville leuk?

Eén ding is zeker bij iedere ervaringstocht: je zult genieten van zeilen! Deze tocht hoeft niet per se uit langere dagen aan boord te bestaan. Al gaan we er natuurlijk wel vanuit dat iedereen aan boord graag wil zeilen. Maar de afstanden tussen de eilanden en de Bretonse Kust zijn goed te overzien. Wel zijn we deels afhankelijk van het getijde, waardoor we misschien 's avonds in de schemer of 's ochtends in het ochtendgloren stukken zeilen.

Op zee kan het altijd waaien. Wanneer er dan ook stroom staat, reven we soms de zeilen. Daarbij kan het zijn dat je aangelijnd op het dek werkt en dan is enige ervaring handig.Als je zelfstandig kunt functioneren als roerganger is dat vooral hartstikke leuk om ook hier te doen. Deze ervaring of dit niveau is zeker niet noodzakelijk.

Wanneer je voor uitdagend avontuur komt en van intensief zeilen houdt, overleg dan met ons of één van de mijlenmakers of misschien een oversteek van Brest naar La Coruna iets voor je is..

De groep

De samenstelling van de groepen zijn breed en veelzijdig. Diverse opleidingen, verschillend in zeilervaring, man, vrouw, jong en oud. Wat we delen is de zin in zeilen!

De meeste deelnemers zijn tussen 20 en 70 jaar oud. Alle meezeilvakanties en zeilcursussen zijn voor deelnemers vanaf 18 jaar. De praktijk leert dat de meeste deelnemers tussen de 25 en 55 jaar zijn.

Op de ervaringstochten boekt 70% van onze deelnemers alleen, de rest komt met z'n twee. Je bent nooit de enige alleengaande tussen 'stelletjes'. Daarbij is iets meer dan de helft vrouw en iets minder man.

Voorbereiding

Voor de zwerftochten hoef je je niet specifiek voor te bereiden, het mag natuurlijk wel. Kijk eens onder "Theorie en Voorbereiding" voor boeken, links en leskaarten die we gebruiken. Het standaardwerk om je in te lezen is de Leidraad voor Kajuitjachtzeilers (te bestellen bij Bol.com).

Ongeveer 14 dagen voor vertrek maakt de schipper een app groep aan om kennis te maken, nummers uit te wisselen en eventueel alvast wat kort te sluiten over het eten en gezamenlijke boodschappen.

De reis

De reis maak je op eigen gelegenheid of met de andere deelnemers wanneer zij op dezelfde manier reizen. Vooraf delen we jullie informatie indien gewenst zodat je met elkaar contact kunt leggen. Van en naar Granville zijn er meerdere mogelijkheden om te reizen.

TIP: download de app Rome2Rio om verschillende reisopties te verkennen.

Vertrek: Granville
Aankomst: Granville

Verlengen van je zeilavontuur

Deze tocht is onderdeel van het Avontuurlijk Programma 23/24. Een rondje van ruim 10 maanden over de Atlantische Oceaan. Je kunt voorafgaand aan deze tocht mee vanuit Nederland met de Mijlenmaker Almere - Granville of verleng je zeilvakantie met de Mijlenmaker Granville - Brest.

Eerder aankomen of later vertrekken

Het kan prijstechnisch interessant zijn om eerder te komen en/of later terug te gaan. Misschien overweeg je zelfs een eilandvakantie vast te plakken aan deze zeilvakantie. Kijk op de bekende sites als booking.com, airbnb en tripadvisor voor een (budget) hotel.

Op- en afstaptijden

Op de opstapdag ben je vanaf 16.00 uur welkom aan boord en om 9.00 uur 's ochtends stappen we op de laatste dag weer van boord.

We ruimen het schip zoveel mogelijk de één-na-laatste dag op, zodat je eventueel ook enkele uren eerder kunt vertrekken wanneer je een vroege terugreis hebt.

De boordkas

Voor we het anker lichten, maken we een boordkas die wordt beheerd door de deelnemers. Hieruit worden de kosten aan boord betaald: boodschappen voor ontbijt, lunch, hapjes en drankjes, havengelden, diesel en water. De schipper is vrijgesteld van betaling aan de boordkas. In onderling overleg kan ook het avondeten in de strandrestaurants uit de boordkas worden betaald. Aan wal betalen de schippers voor zichzelf.

Single of alleengaanden

We zeilen niet specifiek met of voor singles of alleengaanden. We zeilen omdat we dol zijn op samen zeilen. De groepen zijn gevarieerde en gemengde gezelschappen waarin Plezier in Zeilen en samen een gave tijd hebben, centraal staat.

De praktijk leert dat 70% van de deelnemers alleen boekt; je bent nooit de enige alleengaande tussen 'stelletjes'. Daarbij is iets meer dan de helft vrouw en iets minder man. Iedereen is welkom!

Meezeilen als stel

Wil je samen met een vriend, vriendin of partner met onze zeilvakanties mee? Ook dan ben je van harte welkom. We zeilen met leuke veelzijdige groepen met zowel 'stellen' als alleengaanden. De gemene deler is 'Plezier in zeilen' en samen een toffe vakantie vieren. Zie ook hierboven.

De schippers en instructeurs

Onze schippers en instructeurs zijn onze trots en dragen ieder jaar weer bij aan vele mooie vakanties! Onze collega’s zijn enthousiaste zeilers die hun ervaring hebben opgedaan op diverse (zee)zeilscholen. Voor ze bij Amorgos komen werken, krijgen ze een gedegen opleiding.

Specifiek voor Amorgos is de uitgebreide aandacht voor communicatie en sociale vaardigheden. Met een open houding en goede communicatieve vaardigheden zorgen onze schippers voor een ontspannen, prettige, veilige en fijne vakantie.

Onze schippers houden zoveel mogelijk rekening met de verschillende zeilniveaus en wensen van de deelnemers. Door onze schippers niet langer dan vier tot zes weken achter elkaar in te zetten, blijven ook zij met veel plezier genieten van het zeilen.

Bagage en linnengoed

Koffers zijn moeilijk op te bergen aan boord, neem daarom een rugzak of weekendtas mee. Neem een kussensloop, slaapzak en linnengoed mee. Kussens liggen aan boord. Neem ook zelf handdoeken en theedoeken mee. Voor aan boord heb je schoenen nodig met (licht gekleurde) rubber zolen die niet afgeven.

Aan boord heb je een (goed) zeilpak nodig. We varen ook in de avond- en/of nachtelijke uren. Het kan dan fris zijn. Neem daarom een set warme kleding (thermokleding), een muts en handschoenen mee, naast zeil- of sportschoenen (eventueel (zeil)laarzen), handdoeken, zonnebril, cap en natuurlijk zonnebrandcrème.

Zon en zee

Op het jacht zit een bimini (een zonnetent) voor extra schaduw aan boord. Neem ook een petje mee tegen de zon en vergeet je zonnebril en zonnebrandcrème niet. Het komt wel eens voor dat iemand, afhankelijk van het weer, last krijgt van zeeziekte. Je kunt dit voorkomen door op tijd en niet te vet te eten, alcohol en koffie met mate te gebruiken, goed te slapen, buiten (bezig) te blijven en naar de horizon te kijken. Er zijn ook pillen tegen zeeziekte verkrijgbaar bij de drogist.

Wat anderen vinden?

Zwerftocht Granville & de Kanaaleilanden

4.7 gemiddelde uit 3 beoordelingen

Jan-Peter Laribij, Soest

'Fantastische reis en veel geleerd over getijden en stroming. De eilanden zelf zijn heel mooi en met het weer dat wij hadden (11 dagen zon) doet het gebied nauwelijks onder voor de Middellandse zee.'

Wanda, Rotterdam

'Geweldige sportieve tocht, meerdere malen ''s nachts gevaren, veel mijlen gemaakt. Specifiek was Little Sark prachtig, waar we een stuk gelopen hebben en heerlijk geluncht.
Aan boord was het gezellig en er werd goed voor elkaar gezorgd.
Overal blauwe plekken, maar het was het meer dan waard!'

Roy Nas, Woerden

'Echt een ervaring...Wij hebben van alles meegemaakt. Van stormachtige wind bij mist in de nacht tot aan in je zwembroek op de boeg met dolfijnen zwemmend onder je voeten...onvergetelijk..'

Mieke , Geulle

'Bijzondere tocht naar de Kanaaleilanden.ik had nog wel wat langer op de eilanden willen rondkijken. De twee schippers wisten een mooie balans te bereiken tussen leren zeilen en genieten. Er was een fijne sfeer aan boord met genoeg aandacht voor eten (haha) en humor. Dank jullie wel.'

Rian Beving, Deventer

'Het is voor mij met recht een ervaringstocht geworden. Het varen met een voor mij onbekende bemanning, het aanschouwen van (wat ik noem) de kermis van stromen die bij elkaar komen (mn tussen Sark en Guernsey) en hoe dat er uit ziet. Daarvoor ben ik meegegaan. Prachtig om te ervaren. Het aandoen van de eilanden Jersey, Sark en Guernsey. M.n. Sark was heel leuk om te ontdekken: aan een mooringlijn afmeren, met de dingy naar de wal, ijzeren trap steil omhoog om dan een authentiek eiland te verkennen. Alleszins de moeite waard!'

Kyra, Den Haag

'Wil je intensief zeilen, op volle zee, door wind en weer, leren navigeren, dolfijnen die met je mee de haven uit zwemmen, genieten van de prachtige omgevingen en van het avontuur (bestemmingen onbekend)? Dan vind jij dit echt een fantastische reis. Ik heb er van genoten! '
Lees meer
keyboard_arrow_up
Bekijk ons totale aanbod