Zeilen in Italië Sardinië

  • Voor gevorderde zeilers
  • Zonnig en aangenaam van mei t/m oktober
  • Roze stranden en navigeren tussen rotseilandjes
  • Wind: 2 - 5 Bft
  • Dagafstanden: 15 - 35 Nm
  • Vertrek en aankomst: Portisco

Prachtig eiland met eigen cultuur en taal

“Sardegna” is in de loop der eeuwen door vele zeevarende volken overheerst. Door de geïsoleerde ligging van het eiland heeft Sardinië haar eigen cultuur kunnen behouden. De taal, het Sardisch (Sardijns), wordt als een Italiaanse taal en niet als dialect beschouwd. Voor de 'vastelander' is dit onverstaanbaar. Deze taal is het dichtst bij het oorspronkelijke Latijn gebleven.

Schaapherders

De oorspronkelijke bevolking trok weg van de kust naar de bergen waar ze schapen gingen houden. Dat doen ze nog steeds. Je treft hier grote kuddes aan en pas op, want zij hebben voorrang op jouw auto. De schapencultuur zie je ook terug in de Sardische keuken; weinig vis op het menu (zeker voor een eiland) en veel schapenvlees en -kaas (pecorino).

Nuraghi

Naast de taal zijn de Nuraghi kenmerkend voor Sardinië. Dit zijn kegelvormige bouwsels van grote opgestapelde blokken basalt. Ze dateren van ongeveer 1500 voor Chr. en zijn gebouwd door een volk waarvan, vreemd genoeg, niets bekend is. Ze hebben geen schrift nagelaten, maar wel zo'n 30.000 nuraghi waarvan er nu nog zo'n 7.000 over zijn. Sommige zijn op zichzelf staande verdedigingstorens, andere vormen onderdeel van een complex met huizen, tempels en graftomben. Je vindt ze vooral ten noorden van Cagliari, rond Barumini, en in de Valle dei Nuraghi.

Costa Smeralda

De Costa Smeralda is erg mooi en de authentieke uitstraling wordt er zorgvuldig gecultiveerd maar Porto Cervo met de ontelbare, dure boetieks, nachtclubs en restaurants is een speelplaats voor de rijksten der aarde. Deze Costa is in de jaren vijftig door de Aga Kahn, een multimiljonair met een discutabel verleden, onder handen genomen. In zijn kielzog is de (Italiaanse) jetset hier neergestreken.


Goede navigatie vereist

Naast uitgestrekte zandstranden kent de kust ook stille baaien en eilandjes. Het is de moeite waard om door het nationaal park "Arcipelago La Maddalena" richting Corsica te zeilen. Deze archipel bestaat uit zeven eilanden waarvan "Isola della Maddalena" de grootste is. Hier vind je vele kleine baaien met stranden tussen de rotsen. Goede navigatie is vereist.


Zeestraat met Corsica

De meest zuidelijke stad van Corsica is Bonifacio. Al vanaf een afstand zie je deze aantrekkelijke stad met haar prachtige kust liggen. Ze ligt op een opvallende landtong met hoge kalkrotsen. Daaronder zijn grotten gevormd die je met je bijboot kunt verkennen.