Markermeer en IJsselmeer; ZuiderzeeOoit getijdenwater, de Zuiderzee, maar door de bouw van de afsluitdijk verdeeld in IJsselmeer en Waddenzee. De dijk Enkhuizen - Lelystad scheidt het IJsselmeer van het Markermeer.
Aan het Markermeer vind je oud en nieuw land. Almere en IJburg bieden een nieuwe kans om te wonen in de buurt van het water. Plaatsen als Muiden, Marken, Hoorn, Edam, Volendam en Monnickendam zijn oude Zuiderzeehavens met een rijke historie.
Eenmaal aan wal maakt juist deze afwisseling het Markermeer een prachtig gebied om te zeilen. De moderne Marina Muiderzand is van alle gemakken voorzien en zeilend langs het stadsdeel Zeeburg heb je uitzicht op het snelst groeiende deel van Amsterdam.
Daar staat de opvallende klederdracht van bijvoorbeeld het eiland Marken tegenover. Of de oude vesting van Muiden en het forteiland Pampus, dat deel uitmaakte van de Hollandse Waterlinie.
GezelligheidIn de oude Zuiderzee havens zoals Volendam, Monnickendam, Edam en Hoorn kun je prima uit eten of genieten van de bedrijvigheid rond de havens. En natuurlijk vind je ook rond het IJ in Amsterdam - op steenworp afstand van Marina Muiderzand - veel vertier.
WindZowel het IJsselmeer als het Markermeer zijn ontspannen vaargebieden zonder getijdenstroom. Vaak staat er een westelijk wind, kracht 2 tot 5. In in het voor- en najaar heb je enkele dagen kans op stevige wind die de omstandigheden een stuk uitdagender maakt.
IJsselmeerHet IJsselmeer is het grootste meer van Nederland. Een belangrijke functie van het IJsselmeer is de omliggende gebieden voorzien van zoetwater. Dit wordt gebruikt als een drinkwatervoorziening, maar ook om kanalen door te spoelen en verzilting van de polders in Noord-Nederland tegen te gaan.
WatersportBelangrijk voor de watersport zijn de plaatsen Lelystad, Lemmer, Medemblik en Enkhuizen. Enkhuizen en Lelystad liggen zowel aan het Markermeer als aan het IJsselmeer, hebben meerdere jachthavens, veel plaatsen voor de 'bruine vloot' en zijn de twee plaatsen waar een sluis door de Houtribdijk ligt.
UrkEen bekende plek aan het IJsselmeer is Urk. Tot 1939 was Urk een eiland in het IJsselmeer. Wanneer je de haven op het oude eiland aanvaart, waan je je in lang vervlogen tijden.
|