Zeilen in Griekenland Cycladen


Voorbeeldroute Cycladen

Naar de Cycladen zeilen we alleen tweeweekse tochten. Nog meer dan in andere zeilgebieden ligt het verloop van een tocht niet vast. Juist op de Cycladen is de wind een belangrijke factor: te weinig wind maakt het lastig om lange afstanden te zeilen en te veel wind maakt sommige havens of baaien onveilig om aan te meren. Maar er zijn altijd alternatieven: beschutte baaien, een haven dichterbij of … doorvaren. De voorbeeldroute hieronder is één van de vele mogelijkheden.


Dag 1 Amsterdam - Athene

Vanuit Nederland aankomen in Athene is voor velen een feest, voor sommigen een kleine cultuur omslag. Vanuit de lucht heb je een prachtig zicht op het grote Peloponnisos of Evia en vlakbij Athene ook op de eilanden Aegina, Hydra en Kea. Je ziet de stad, de havens en ferries op het water. De vakantie is begonnen… Vanaf het vliegveld ben je in 45 minuten op de jachthaven Alimos Marina Kalamaki. Het wordt een dag om je verblijf voor de komende week gezellig en comfortabel in te richten: kennismaking met je medereizigers, de schipper of de lokale verhuurder, inkopen doen en de bagage en boodschappen een plek aan boord geven. ’s Avonds lekker uit eten op het strand of in een gezellige straatje achter de haven. Voor wie nog energie over heeft, is de openluchtdisco in het hoogseizoen tot vroeg in de ochtend open. Voor alle anderen: oordopjes in (openluchtdisco(!)) en lekker in slaap wiegen aan boord.


Dag 2 Athene – Kaap Sounion (25 mijl)

Een dagje om in te slingeren. We varen in de buurt van de scheepvaartroutes naar Pireas en laten de drukte van Athene achter ons. Vanavond liggen we voor anker in een baai. Het vlees, de calamares en de lekkere vis kunnen we grillen aan boord of we kiezen voor gemak: op de wal liggen een paar taveernes en na de Griekse gerechten peddelen we met het bijbootje onder de sterren terug naar ons zeiljacht… Het genieten is begonnen! Kaap Sounion is bekend vanwege de indrukwekkende Tempel van Poseidon. Vanuit Athene komen hier komen veel mensen naar toe voor de mooie zonsondergang. Wanneer je liever in alle rust geniet, raden we je aan bij zonsopkomst het wandelingetje naar de tempel te maken!


Dag 3 Kaap Sounion – Kithnos (30 mijl)

Cycladen here we come! We laten vandaag het vaste land achter ons en zeilen langs Kea naar de noordoost kant van Kithnos. De wind kan hier lekker tussen de eilanden door waaien vanuit een noordoostelijke richting. En wij varen de eerste dagen naar het zuiden of zuidoosten, dus we kunnen lange slagen maken! Eenmaal om de noordpunt van Kithnos heen zie je een aantal mooie baaien liggen. Wij zoeken de baai bij het dorpje Loutra: een klein Grieks kuuroord, goed beschermt tegen de wind, inclusief loungebarretjes! In de hoek van de baai is een soort “zwembad” aangelegd waar warme thermale bronnen op uitkomen.


Dag 4 Kithnos – Paros (45 mijl)

Als je een vroege vogel bent, kies dan voor wakker worden met een duik in het heerlijke water en neem met je snorkelset een kijkje om de hoek. Hier ligt een mooie snorkelbaai. Vandaag steken we met een lange tocht dwars door het centrum van de Cycladen heen naar Paros. Als de wind noordelijk is, wordt dit een heerlijke tocht op “ruimwindse” koers. Paros is sfeervol, mooi, gezellig en toeristisch. Na twee dagen relatieve rust kunnen we hier kiezen uit twee bruisende havens! We kiezen voor Paroikia om ’s avonds te kunnen eten bij Dionisos waar oma de beste “Stifado” ooit maakt… Heel Paroikia is trots op de huiswijn en ook deze smaakt goed! Voor degene die nog wil feesten, zijn er goede party-spots, al neem je voor de betere feesten de bus naar die andere haven, Naousa, met overigens ook nog adembenemende uitzichten over de zee...


Dag 5 Paros – Naxos (15 mijl)

Naxos is om de hoek. Afhankelijk van de wensen aan boord kunnen we de tijd gebruiken voor: uitslapen, meer van Paros zien, zeilen(!), een baai op zoeken en uitgebreid lunchen en ontspannen of op tijd naar Naxos zeilen en daar wat ondernemen. Naxos-stad is een gezellige havenplaats met behalve veel taveernes, leuke kroegen, en winkeltjes ook een mooi “Kastro”. Je kunt makkelijk verdwalen in de kleine steegjes en de honderden poortjes en onderdoorgangen naar het Venetiaanse kasteel. Zorg er sowieso voor dat je voor zonsondergang op het schiereilandje voor Naxos-stad bent: al zijn ze iedere dag prachtig, de zonsondergang bij de oude Griekse Poort is wereldberoemd en absoluut fotogeniek!


Dag 6 Naxos – Amorgos (40 mijl)

’s Ochtends nog even genieten op een terrasje aan de boulevard. Het is hier al vroeg een komen en gaan van toeristen. Bij het uitvaren van Naxos nog een blik op het fort en de Griekse poort van de Apollotempel. Maar niet te lang, want om de hoek ligt een gevaarlijk rif en aan de westkust zitten veel windsurfers omdat er vaak een harde wind staat! Vandaag weer zo’n heerlijk stuk “ruime wind” richting het zuidoosten: we zeilen naar het eiland Amorgos. Daarna zullen we langzaam maar zeker de sterke noordelijke Meltemi steeds meer van voren gaan voelen...


Dag 7 Amorgos - Amorgos

Een relaxdag. Alle eilanden hebben wel een reden om een dag te blijven. We kiezen nu voor de rust en het ontspannen leven op Amorgos. De dag begint met een heerlijk ontbijt in de ochtendzon. Daarna rijden we met een gehuurde scooter naar het spectaculair gelegen klooster van Panagia Hozoviotissa. Dit wil je niet missen! Het klooster ligt aan de andere kant van het eiland. Deze zijde wordt ook wel de muur van Griekenland genoemd, naar de enorme rotswand waarmee Amorgos uit de zee verreist. Via een steile weg dalen we af naar het klooster dat tegen de rotswand lijkt geplakt. Het laatste stuk moeten we lopen. De witte muren staan hier al meer dan duizend jaar te schitteren in de zon en steken scherp af tegen de rotsen. Een uur later lunchen we op een strand waarvandaan de rotswanden nog indrukwekkender lijken. Op sommige plaatsen steken ze loodrecht omhoog. We eindigen deze dag in de “Chora”: de hoofdstad bovenop het eiland. Chora op Amorgos is een typisch Cycladen dorp: smalle slingerende steegjes met trappen, poorten en witgekalkte muren, pergola’s voor de schaduw op het terras, schitterende bougainville, de geur van tijm, oude vrouwtjes in bloemenjurk, katten, blauwe deuren en luiken. Bovenin het dorp een klokkentoren en buiten het dorp op de heuvels staan witte windmolens. Alles gaat een paar versnellingen trager en ademt een ontspannen rustige sfeer. In die sfeer is het heerlijk genieten van de Griekse keuken en wijn!


Dag 8 Amorgos – Santorini (40 mijl)

Eén dag rust en we kunnen er weer tegenaan! Vandaag draaien we richting het zuidwesten. Veertig mijl verder ligt het vulkanische eiland Santorini. We vertrekken op tijd om ’s middags nog wat te kunnen ondernemen op het meest gefotografeerde Griekse eiland. Het eerste wat wij zien zijn de zwarte stranden aan de oostkant van het eiland: niet speciaal fotogeniek… We kiezen voor de jachthaven aan de zuidkant van het eiland waar we bij de havenmeester een scooter of autootje huren om het eiland te verkennen. Eenmaal onderweg naar de hoofdstad Thira begrijp je steeds beter waarom hier zo veel wordt gefotografeerd: Thira ligt bovenaan een diepe afgrond de zee in. Ook hier de kronkelende steegjes, witte muren, blauwe koepels, trappen en poorten. Eenmaal in het centrum aangekomen, heb je op ieder hoekje een prachtig uitzicht op de kratereilanden, de zee, de afgrond en de witte huisjes met tegen de rotsen geplakte terrassen… Je kunt hier een wandeling naar beneden maken (en daarna zwetend te voet of per ezel naar boven), of een leuk restaurant uitzoeken en met lekker eten en drinken genieten van het kleurenspel dat de zon en Santorini je cadeau doen…


Dag 9 Santorini – Ios (28 mijl)

Vandaag zeilen we naar het noorden. We beginnen met de tocht dwars door de krater van Santorini. In het midden van de krater ligt een eiland met geneeskrachtige warmwaterbronnen. Zelfs dichtbij de eilanden is het afschuwelijk diep… wie durft, kan bij rustig weer een frisse duik nemen… Daarna een lekker stuk opkruisen! De haven van Ios ligt in een diepe baai die goede beschutting tegen de opbouwende golven uit het noorden biedt. Terwijl de ferry de eilandhoppers komt afzetten, kunnen wij prachtig zeilen door de baai en een goed moment afwachten voordat we aanleggen. Ios is al jarenlang een populaire bestemming als “party-island”. Het dorp ligt een stukje de heuvel op en is een happening op zich: niets dan barretjes, taveernes, disco’s, etc.. Mocht je een nachtje door willen halen op de wal, dan is dit the place to be!


Dag 10 Ios - Folegandros (15 mijl)

Een kippeneindje! Dus vandaag kunnen we héél rustig aan beginnen. Wat te doen? Uitslapen, zwemmen, ankeren bij een idyllisch strandje, uitgebreid ontbijten op een terras, boekje op het dek…. Hè wat vervelend allemaal! Maar Folegandros mag je niet overslaan. Het is een klein eiland en er komen niet veel toeristen. Hierdoor is het authentiek en erg sfeervol gebleven. We zorgen dat we ruim voor zonsondergang aankomen om met een oude gammele bus naar de “Chora” boven op de berg te rijden. Op de plek waar de bus stopt, begrijp je vanzelf waarom je hier voor zonsondergang moet zijn…. ’s Avonds gaan we eten bij de “Goochelaar”; een tentje op het kleine plein onder een grote boom. Aparte hoofdgerechten hebben ze niet, je krijgt in plaats daarvan allerlei lekkernijen. Bovendien wordt je vermaakt door de eigenaar. Pas op voor de drie-flessen-trechter… en veel plezier met de puzzels.


Dag 11 Folegandros – Sifnos (24 mijl)

Ook deze tocht is niet heel lang, zodat we tijd hebben om uitgebreid te laveren en Sifnos van alle kanten bekijken. Sifnos heeft in het noordwesten een ferryhaven. Wanneer de Meltemi blaast, waait het daar twee beaufort harder dan op zee en de ankergrond is slecht…. Genoeg reden om te kiezen voor een idyllische baai in het zuidwesten bij het dorpje Vathi. Het eiland oogt vooral bruingroen met witte huisjes. Toch is het een populair wandeleiland en zeker de moeite waard. De baai van Vathi ligt goed beschut, heeft een schitterend strand met op de wal een klooster en een paar restaurantjes voor vanavond. Vanuit dit pittoreske dorp kun je een adembenemende tocht maken naar de hoofdstad Apollonia. Net als op de andere eilanden een wit geschilderd dorp met kronkelende steegjes, trappen en poorten. Er liggen veel wandelpaden naar de buurtdorpen en onderweg moet je zeker binnenstappen in één van de keramiek werkplaatsen.


Dag 12 Sifnos – Milos (21 mijl)

Het begint herkenbaar te worden! Wakker worden in een idyllische baai, een frisse duik in het water, even naar het strand toe zwemmen om de spieren op te warmen, boodschappen doen, uitgebreid ontbijten en… zeilen! Op naar Milos. Een behoorlijk eiland met een knusse en gemoedelijke sfeer, maar nog lang niet zo populair als Naxos of Santorini. Vanuit de verte zie je op een heuvel een kasteel met een prachtig stadje liggen. Dat is de hoofdstad Plaka. Wij zeilen daaromheen een diepe baai binnen. Eerst zie je links het fotogenieke vissersdorpje Klima en een stukje verder de haven van Milos. Op de boulevard is het gezellig druk; veel excursiebootjes die je naar Klima of Kleftiko brengen… Beide zijn alleen bereikbaar per boot en mag je eigenlijk niet missen. Kleftiko zijn zeegrotten op de zuidwestelijke punt van het eiland en hier snorkelen is een fantastische ervaring! Mocht je een dag op Milos blijven, dan is ook de noordkust geweldig met onder andere Sarakiniko; een bizar wit rotslandschap aan zee. Helaas, in deze route-opzet hebben we die extra tijd niet; we willen vandaag op tijd eten in de kleine taverne O Hamos (waar je korting krijgt als je het raadsel op het bord bij de deur weet op te lossen).


Dag 13 Milos – Hydra (65 mijl)

Eigenlijk NACHT 12 Milos – Hydra. We vertrekken namelijk voor zonsondergang voor een lange tocht. Wanneer er voldoende ervaren bemanning aan boord is, maken we een wachtsysteem zodat je op afgesproken tijden eet, zeilt en slaapt. Alles aan boord! Als de wind uit het noordoosten komt dan wordt dit zeker 65 mijl ‘aan de wind’ zeilen en hebben we 13-15 uur nodig. Maar misschien hebben we geluk… en komt de wind meer uit het noordwesten, dan gaan we laveren en komen er nog wat zeiluren bij! In ieder geval zal je de zonsondergang en -opkomst meemaken aan boord. Het eerste eiland dat we de volgende dag zien is Hydra. We zeilen om het eiland heen naar een beschutte baai met een kenmerkende populaire haven; de huizen zijn als een amfitheater om de baai tegen de heuvels gedrapeerd. De sfeer is een tikkeltje mondain, met prachtige steegjes, achteraf taveernes, visrestaurants, galeries en juweliers. En dat terwijl op dit autoloze eiland alles met ezeltjes wordt vervoerd… uiteraard liggen er meestal wel een paar enorme privé jachten voor de haven die ’s avonds als een kerstboom oplichten.


Dag 14 Hydra – Poros (11 mijl)

Na een heerlijke nachtrust om bij te komen van onze “oversteek” van Milos naar Hydra hebben we deze ochtend alle tijd om het eiland te verkennen. Dat kan te voet in en rond het plaatsje of met de zeilboot door naar een fijne baai te zeilen en daar de wal op te gaan (of gewoon achter het anker genieten met een boekje op het dek in de zon…). Naar Poros is een korte tocht waarbij we de Cycladen definitief achter ons laten en de Saronische Golf binnen zeilen. In de smalle zeestraat zie je meteen wat dit stadje zo leuk maakt: een levendige boulevard met terrasjes, taveernes, winkeltjes, heel veel zeiljachten en een enkel cruiseschip. Het is niet groot en heeft veel sfeer. Als we eenmaal aan de kant liggen kun je de trapstraatjes beklimmen naar de witte klokkentoren die boven het dorp schittert of je archeologische hart ophalen bij het Heiligdom van Poseidon. En ‘s avonds bouwen we -voor wie wil- een feestje in één van de bars!


Dag 15 Poros – Athene (30 mijl)

De laatste dag… na het ontbijt op de kade nog één keer alle rituelen die bij de ochtend horen: tochtplanning, zeilklaar maken, afvaren, zeil omhoog en motor uit! Via de eilanden Methana en Aegina hebben we een fijne tocht naar Athene voor de boeg. Een laatste dag volop genieten. Tegen de avond zeilen we de jachthaven van Athene binnen. Na het eten blijven we misschien lang op het terras zitten of belanden in één van de bars in de haven. Voor wie nog energie over heeft, gaat de openluchtdisco in het hoogseizoen tot in de late uurtjes door. Voor alle anderen: oordopjes in (openluchtdisco(!)) en lekker slapen.
Wanneer je de volgende dag laat op de dag terugvliegt, heb je alle tijd om ’s ochtends naar het oude centrum van Athene -de Plaka- te gaan en de Akropolis te beklimmen. Een absolute aanrader!


Googlemaps wordt geladen