Zeilen in Kroatië Adriatische Zee (Pula-Venetië-Pula)

  • Het zeilgebied voor een mooie oversteek
  • Combinatie van Venetië met Istrië
  • Overzichtelijk zeilen met uitdagende wind
  • Romantiek in oude kuststeden
  • Italiaans genieten en Sloveense Alpen
  • Goed bereikbaar met de auto
  • Wind: 2 - 6 Bft
  • Dagafstanden: 20 - 60 Nm

Noordelijke Adriatische Zee

Aan de noordelijke Adriatische Zee liggen de Italiaanse lagunes, Sloveense uitlopers van de Alpen en het Kroatisch schiereiland Istrië. Het hele gebied behoorde lange tijd toe aan Italië en kent met Venetië, Triëst, Rovinj en Pula een aantal prachtige steden. Mede door de geografische ligging staat Istrië in Kroatië nog steeds onder sterke culturele invloed van het buurland. Naast de steden zijn ook de kleinere plaatsen als Vrsar en Novigrad in Kroatië of Piran en Izola in Slovenië een bezoek waard. Qua aantrekkingskracht spant Venetië natuurlijk de kroon in deze regio.

Pula: Romeinse architectuur

De stad Pula dankt zijn bekendheid onder andere aan het Romeinse amfitheater. Dit grote antieke bouwwerk kon 20.000 toeschouwers huisvesten en behoort tot één van de zes grootste Romeinse amfitheaters ter wereld. Voor cultuurliefhebbers is er meer Romeinse architectuur te ontdekken zoals de stadspoorten van Hercules en de Tempel van Augustus.

De omgeving van Pula wordt verfraaid door een 190 km lange grillige kustlijn en het Nationaal Park Brijuni. Het park bestaat uit veertien eilanden. Brijuni is een wonderbaarlijke samensmelting van natuur en cultuur met een uitzonderlijke pracht aan flora en fauna, een safaripark en resten van Romeinse zomerhuizen en forten.


Rovinj: terug in de tijd

Het oude Rovinj ligt tegen een heuvel op een schiereiland. De middeleeuwse bebouwing loopt door tot aan de zee, zonder een boulevard. Dat maakt de aanblik van de oude stad over het water werkelijk schitterend. In het autovrije centrum raak je al snel verzeild in een netwerk van oude straatjes die als een doolhof door het stadje lopen. In de omhooglopende straatjes naar de Sint-Eufemiakerk kun je heerlijk dwalen, terwijl je op Trg Marsala Tita bij de haven aan de zuidkant van de oude stad je cappuccino drinkt met een uitzicht op de horizon. Hier vind je stukjes autenthiek Istrië waarbij je het gevoel hebt dat je even terug gaat in de tijd.


Venetië: sprookjesachtige stad aan een lagune

Venetië is eigenlijk meer een eilandenrijk in een lagune dan een stad. Met 118 eilanden, 150 kanalen, 400 bruggen en bruggetjes en duizenden straten, steegjes en pleintjes is het voor de meeste bezoekers één groot doolhof.

Van de prachtige San Marco-basiliek tot de Brug der Zuchten, van de beroemde Rialtobrug tot de schitterende schilderingen van Titiaan in de Santa Maria della Salute. Je vraagt je bijna af of je nog wel verder moet zeilen....

Venetië is een autovrije stad zonder bussen, taxi’s of trams. Er is wel een busboot: de 'Vaporetto'. Of je stapt in één van de Venetiaanse Gondels en laat je rondvaren door de stad. Op verschillende plekken liggen 'Traghetti's': een gondel die je voor een klein bedrag naar de overkant brengt.